PRE više od osam decenija, na prvom Salonu automobila koji je bio oranizovan na Beogradskom sajmu, videlo se da će autoindustrija i njeni proizvodi imati bezbroj poklonika u ovom gradu. Bilo je to još 1938. godine.

Tadašnji Salon bio je organizovan na prostoru koji danas prepoznajemo kao Staro sajmište, i na njemu više nema tragova da je ovo nekad bio najvažniji ekonomski deo Beograda. Stari paviljoni su prestali da postoje, a modeli automobila iz tridesetih godina prošlog veka odavno su se preselili u muzeje.

Posle je natupilo vreme pedesetih i šezdesetih godina, kada su automobili postali deo svakodnevice. Opšti standard je rastao, pa su i "obični smrnici", odnosno radnička klasa, uz određen napor mogli da se domognu svog čevorotočkaša.

Tako nas stare fotografije podsećaju na prve inostrane modele kod nas, a to su bile "Opelove" prepoznatljive "olimpije", kao i njihov popularni model "rekord". Kada pominjemo istog proivođača i model "kadet" je takođe bio čest na beogradskim ulicama. Ipak je od nemačkih proizvođača legendarna "Folksvagenova" "buba" ostala ubedljivo najpopularnija za "obične" vozače, dok je "Mercedes", dabome, proizvodio vozila kojima se služila privilegovana elita, bez obzira da aktuelni društveni sistem. U posleratno vreme "mečke" su bile najviše angažovane u prevozu komunističkih lidera.

U isto vreme "Citroenov" "ami" bio je veoma popularan kod nas. Društvo mu je svakako pravio model "spaček" istog proizvođača, koji će uskoro postati ultrapopularna "dijana".PROČITAJTE JOŠ - BEOGRADSKE PRIČE: Stari pogled na Savsko šetalište


"Renooova" vozila za oznakom "4", "8" i "10" takođe su bila redovni "dekor" ulica glavnog grada, a svoje mesto su lako pronazili proizvođači automobila iz istočnih zemalja.Poljska je imala svoj "fijat 125", popularni "PZ", kao i potom, legendarnu "peglicu". Sa druge strane, iz tadašnje Istočne Nemačke stizali su nezaobilazni "Trabant" i "Varburg". Ovaj drugi je imao karavan verziju koju su dobro poznavali svi poljoprivredni proizvođači koji su svoju robu dovozili na beogradske pijace, pa je u žargonu bio prozvan "varburg-lubeničar".DOMAĆI PROIZVOĐAČI

U JUGOSLAVIJI su se pretežno vozili automobili proizvedeni u okviru domaće auto-industrije. Prednjačila su vozila "Crvene zastave" iz Kragujevca. Oni su licencno proizvodili "Fijatov" program, dok su Slovenci zatim preuzeli "Renoov", a zatim i "Citroenov". Kasnije je Fabrika automobila TAS iz Vogošće kod Sarajeva dobila licencu za "Folksvagen", a proslavili su se praveći "bubu".

Istina, to su bile proizvodne linije za one tipove automobila koje je matična fabrika prestala da proizvodi, uvodeći noviji program, dok su starijim modelima bile zadovoljne tadašnje rapublike SFR Jugoslavije.