UMESTO 11 odeljenja prvog razreda, koliko ih je bilo prošle godine, OŠ "Pavle Savić" u Mirijevu će upisati osam. Razlog je što škola nema prostornih kapaciteta da nova generacija prvaka, po brojnosti, bude ista kao i prošle godine. Iako upis počinje 1. aprila, već sada je izvesno da će "ispod crte" ostati više od 70 predškolaca. Nadležnim ministarstvima i predsedniku Republike predata je peticija sa više od 10.000 potpisa Mirijevaca za izgradnju nove škole.

Koliko je Mirijevu, pored dve postojeće, neophodna još jedna osnovna škola govori i činjenica da je prošle godine na spisak prvaka u osnovnoj školi "Pavle Savić" tačka stavljena već drugog dana upisa. Roditelji su 1. aprila već od četiri sata ujutru bili ispred škole. Prethodnih godina se dešavalo da čak i deca koja žive prekoputa ili pored obrazovne ustanove ostanu "ispod crte", jer su "zakasnili".

- Prošle godine smo upisali 11 odeljenja prvaka, pošto smo nadogradili prostor, tako da smo imali učionice - kaže Milan Krstić, direktor OŠ "Pavle Savić". - Ove godine ćemo ispratiti osam odeljenja osmaka i imamo toliko mesta za male đake. Mirijevo je naselje sa velikim brojem mladih parova i dece, tako da je još jedna škola preko potrebna. Broj predškolaca je veći od naših kapaciteta. Ako budemo morali da upišemo svu decu, moraćemo da organizujemo nastavu u tri smene.


PROČITAJTE JOŠ: Muke žitelja Kondine ulice zbog izgradnje višespratnica: Pešaci, PREĐITE na drugo gradilište!


I Ministarstvo prosvete saglasno je da je Mirijevu neohopdna i treća škola. Prema rečima Nenada Nikolića, predsednika Udruženja građana Mirijeva, peticija bi trebalo da skrene pažnju nadležnih i ubrza početak izgradnje osnovne škole.

Foto: N.Karlić

- Mirijevo je naselje u kojem živi oko 100.000 stanovnika i ima najveći broj novorođene dece, zbog čega je neophodno što pre izgraditi još jednu osnovnu školu - kaže Nikolić. - U osnovnoj školi "Despot Stefan Lazarević" postoji 57 odeljenja đaka, od prvog do osmog razreda i sedam odeljenja boravka, dok je u osnovnoj školi "Pavle Savić" upisano 70 odeljenja učenika i sedam odeljenja u boravku.


TRAŽI SE KLUPA VIŠE

MIRIJEVSKA OŠ "Despot Stefan Lazarević", upisaće sedam odeljenja prvaka (217), kao i prošle godine. Međutim, i u ovoj osmoletki će se tražiti klupa više.

- Broj odeljenja prvaka biće isti kao i prošle godine, jer toliko možemo da upišemo u skladu sa prostornim kapcitetaima - kaže Zorica Jovanović Zdravković, direktorka škole. - Pošto imamo obavezu da upišemo svu decu čija braća i sestre već pohađaju našu školu, apelovali smo na roditelje da nam dostave podatke, kako bismo znali koliko dece je u pitanju. Na spisku ih ima od 85 do 90.