EKONOMSKI fakultet osmislio je originalan način za povećanje izlaznosti studenata na ispite. Oni koji se bez valjanog opravdanja ne pojave u slušaonici i kabinetu profesora na dan ispita koji su prijavili moraju da plate 370 dinara. Iako je to izazvalo nezadovoljstvo studenata, novčana kazna je dala rezultate.

Prema rečima prof. dr Borislava Boričića, dekana Ekonomskog fakulteta, zbog veoma malog broja studenata koji su se pojavljivali na ispitima, iako su ih prijavili, doneta je odluka o plaćanju nadoknade. Iako je u početku bilo negodovanja, s vremenom su se studenti na to navikli. Umesto praznih hodnika, u vreme ispitnih rokova fakultet je pun akademaca koji su došli na polaganje.


- Izlaznost na ispite bila je izuzetno mala - kaže profesor Boričić. - Manje od trećine studenata, od ukupnog broja onih koji su prijavili ispit, pojavilo bi se na polaganju. Da bi se to promenilo, rešili smo da uvedemo plaćanje novčane nadoknade za one koji ne izađu na ispit a to ne opravdaju.


Pročitajte i: Rekonstruisana OŠ "Vladimir Rolović": Posle 50 godina, osmoletka kao nova


Dekan Boričić ističe da novčanu nadoknadu plaćaju samo studenti koji ne opravdaju svoj izostanak. Akademci koji su sprečeni da se pojave na polaganju jer se nisu dobro spremili, razboleli su se ili zbog drugih razloga nisu u mogućnosti da dođu na ispit moraju 24 sata pre početka polaganja da opravdaju svoj izostanak. "Opravdanje" se šalje klikom na sajtu, kao što se i prijavljuje ispit, tako da nije potrebno da se javljaju profesoru.


ODGOVORNOST

REZULTATI novouvedene mere su odlični - kaže dekan Boričić. - U sezoni ispita, na dan polaganja pojavi se 95 odsto onih koji su prijavili ispit.

To znači da su studenti u potpunosti prihvatili odgovornost.