Filmske ekipe najčešće snimaju u centru prestonice, Dorćol omiljen među rediteljima

Jelena DINČIĆ - Suzana B. MILOŠEVIĆ

17. 02. 2020. u 16:00

Филмске екипе најчешће снимају у центру престонице, Дорћол омиљен међу редитељима

Kopitareva gradina Foto: A. Stanković

Deo serije "Senke nad Balkanom" sniman u Kopitarevoj gradini
PAŽNjA, molimo vas da u narednim danima ne parkirate svoje automobile zbog planiranog snimanja - bila su česta obaveštenja koja su Beograđani zaticali prošle godine za vetrobranskim staklom automobila. Omiljene lokacije snimatelja i reditelja lane bile su ulice donjeg Dorćola, odnosno Mike Alasa, Solunska i Visokog Stevana. Snimalo se i u Kapetan Mišinoj, a filmska klapna mogla se čuti i u Ulici kralja Petra ali i na Kosančićevom vencu, gde su snimani filmovi koji dočaravaju nekadašnji izgled prestonice.

Tu su nastale neke od scena iz serije "Senke nad Balkanom", a ekipa je tokom prošle godine snimala i u Gračaničkoj ulici, ispred rezidencijalnog ulaza u zgradu Ambasade Francuske. Tada je tu bio parkiran oldtajmer koji je vozila Maja Davidović, intrigantna Beograđanka, čiji lik je tumačila Marija Bergam. Snimalo se i u unutrašnjosti Starog dvora, koji je za potrebe ruskog filma pretvoren u hotel. Nedaleko od Brankovog mosta je i kuća u kojoj je bila smeštena porodica Perić iz serije "Besa". Dom u kojem borave košarkaši KK Radničkog u seriji "Žigosani u reketu" nalazi se u Ulici mitropolita Petra.

Most na Adi upečatljiv je na uvodnoj špici krimi-serije "Ubice moga oca", a pojedini kadrovi snimani su i na groblju Lešće. Urbaniji delovi grada poput Savamale, ali i grafita "Grad koji jede drveće" ovekovečeni su u početnim kadrovima sage "Jutro će promenti sve".

ZABORAV MNOGI verovatno više i ne pamte koliko su repriza legendarnih domaćih serija odgledali. Ako bi reditelji danas odlučili da snime nastavak "Srećnih ljudi" ili "Policajca sa Petlovog brda", morali bi da potraže nove lokacije. Domovi Golubovića i Simića su srušeni, a na njihovim mestima podignute su stambene zgrade.

Ipak, pre nego što se zavrti rola, prva adresa kojoj se filmska ekipa mora obratiti za dobijanje saglasnosti za početak snimanja u nekoj od ulica jeste Sekretarijat za saobraćaj.

PROČITAJTE JOŠ - Filmadžije vole stari Beograd i Kalemegdan!

- Osim zahteva za izmenu režima saobraćaja, stižu nam i zahtevi za parkiranje vozila tehnike u zoni snimanja - kažu nadležni u ovom sekretarijatu.

- Neophodno je i da se prilikom podnošenja zahteva plate i određene administrativne takse u iznosu od 310 i 5.213 dinara, a dozvola se izdaje organizatoru snimanja.

Iako su filmske ekipe nekad bile veoma interesantne stanarima, u čijim ulicama su snimani i holivudski kadrovi, danas imaju sve više zamerki. Smeta im buka, ali i stalno zauzeće kolovoza, zbog čega problem prijavljuju i nadležnim institucijama.

Svakako su najviše glumaca ugostili stanari Kopitareve gradine, gde je snimana legendarna serija "Bolji život". Iako je spoljašnjost zgrade poslužila rediteljima, dom porodice Popadić je zapravo bio u studiju na Košutnjaku.

PROČITAJTE JOŠ - Od Fajnsa do Depa - sve više slavnih glumaca snima u Srbiji

- Naša Gradina bila je dom mnogim poznatima, pre pet godina završeno je snimanje serije "Ulica lipa" koje je uglavnom snimana u parku - priseća se Zoranka R., koja stanuje ovde. - Sećam se, organizatori su nam dozvolili da pratimo snimanja, ali pod uslovom da ne pravimo galamu. Bilo je to jedno lepo iskustvo.

Zubu vremena i dalje odoleva kuća "Maratonaca" ali i večitog mladog referenta Dimitrija Pantića iz filma "Tesna koža", koja se nalazi u Ulici vojvode Dobrnjca. Iako je zdanje modernizovano, ostalo je dvorište u kojem je poštar donosio slike sa snimanja reklame za čarape podstanarke Suzane, koju je igrala Jelica Sretenović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije