Filmadžije vole stari Beograd i Kalemegdan!

I. PREKOVIĆ

25. 04. 2015. u 22:29

Филмаџије воле стари Београд и Калемегдан!
U sve više kadrova filmova, reklama i muzičkih spotova promiču slike srpske prestonice. Najpopularniji ugao Cara Lazara i Gračaničke. U toku 2014. Sekretarijat izdao 150 dozvola

SCENOGRAFIJE reklama, filmova i muzičkih spotova gotovo su se premestile na prestoničke ulice. Kao omiljena lokacija snimatelja izdvaja se ugao Cara Lazara i Gračaničke, gde se sa lepšim vremenom jedva mimoilazi trotoarom od opreme i reflektora, dok je sa holivudskim filmom sa Pirsom Brosnanom, u svet otišla i slika sa Kalemegdanske tvrđave.

Pre nego što stigne na male ekrane, stanari centralnih ulica uživaju u privilegiji da premijerno scene reklama i filmova gledaju upravo sa svojih terasa. Naročito u Ulici cara Lazara, koja se po zahtevima za zauzeće saobraćajnice zbog potreba snimanja kotira kao najtraženija u Sekreterijatu za saobraćaj.

- Svaka popularnost prija, pa i ulice u kojoj živite - kaže nam Marija R., jedna od stanarki - Ipak, nekad postaje naporno kad se zaređaju setovi, nema mesta za parking, a od kamiona sa opremom jedva da se može izaći iz ulaza. Nekad se i posvađamo sa filmadžijama, ali nije toliko strašno. Posle se hvalimo kad vidimo na TV naše parče asfalta.

Filmska klapna može se čuti i kod komšija pored, u Gračaničkoj, ali i na Kosančićevom vencu, u Braće Krsmanović, Stjepana Radića, Palmotićevoj, Strahinjića bana. Međutim, pre nego što se zavrti rola, prva adresa kojoj se ekipa mora obratiti je Gradski sekretarijat za saobraćaj.

- U toku 2014. godine izdato je 150 saglasnosti za zauzeće javnih saobraćajnih površina - objašnjavaju iz Sekretarijata. - Ne postoji vremensko ograničenje, a u zavisnosti od toga u kojim ulicama je planirano zauzeće različito doba dana je pogodno za snimanje.

NA KALIŠU POTREBNE I DOZVOLE ZA snimanje reklama, muzičkih spotova, filmova, serija na prostoru Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan potrebna je saglasnost Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i JKP "Zelenilo Beograd", ukoliko se snimanje obavlja na zelenim površinama. Po dobijanju ovih saglasnosti, JP "Beogradska tvrđava" izdaje dozvolu najkasnije u roku od 5 dana od trenutka podnošenja zahteva ovom preduzeću.

Filmskoj kameri za oko zapala je i Kalemegdanska tvrđava.

- Prostor Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan veoma je atraktivan, pre svega za snimanje kadrova koji dočaravaju duh prošlih vremena - kaže Ana Rajlić iz JP "Beogradska tvrđava".

- Tako su na ovom prostoru snimljeni, između ostalih, i kadrovi filmova "Montevideo Bog te video" i "Bićemo prvaci sveta".

Kazamati kod Vojnog muzeja ugostili su u 2014. i ekipu filma "Sjene" koja je dočarala tamnovanje Gavrila Principa. Tokom 2013. sniman je film "Mač osvete", ali i TV serija "Samac u braku" i tri dokumentarna filma.

Kao atraktivnu lokaciju, zidine tvrđave prepoznali su i reditelji filmova savremene tematike - "Novembarski čovek", "Tri dana za ubistvo" i "Nebo iznad nas". Izuzetnu panoramu koja se pruža sa Kalemegdana, na bioskopskom platnu popunio je i holivudski zavodnik, Pirs Brosnan.


TRI SATA SNIMANjA DO 600 EVRA

CENA kinematografskog snimanja na prostoru Beogradske tvrđave zavisi od lokacije, a kreće se u rasponu od 23.500 dinara za snimanje u Muzičkom paviljonu do 70.000 dinara za tri sata snimanja na Gornjem gradu. Posebno se naplaućuje ulazak vozila za dopremanje opreme i scenografije (oko 13.000 za jedan auto). Uz to idu i dozvole od oko 5.000 dinara koje se izdaju u roku od 30 dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije