Propadanje Cerak - Vinograda: Šuplji krovovi kulturnog dobra

M. STANOJKOVIĆ, G. NOVAKOVIĆ

29. 01. 2020. u 13:22

Пропадање Церак - Винограда: Шупљи кровови културног добра

Foto: P. Milošević

Godinu posle dobijanja statusa prvog zaštićenog naselja u našoj zemlji, Cerak - Vinogradi uveliko propadaju. Nemamo baš ništa od toga što smo deo stalne postavke muzeja u NJujorku - ističu stanari
PROŠLO je godinu dana od kada je naselje Cerak - Vinogradi proglašeno za kulturno dobro i svrstano u stalnu postavku Muzeja moderne umetnosti MoMA u NJujorku. Međutim, osim što mogu da se pohvale time da žive u naselju koje je proglašeno za kulturno dobro, i što su "na papiru" zaštićeni, spisak problema žitelja čukaričkog naselja Cerak - Vinogradi nema kraja. Ulazi u zgrade i prilazi u objekte ne odaju utisak bilo kakve brige o njima. Jedino je sigurno da investitori nemaju nikakvu šansu da grade u okviru kompleksa.


Za bilo kakve radove, osim uobičajene procedure koju treba da ispoštuju kao i svi drugi građani, oni imaju prepreku više.


- Kao zaštićeno područje, stanarima je potrebno da pribave "milion i jedan papir" - kaže nam profesionalna upravnica sa Čukarice Sanja Masnikosa Ilić. - Međutim, mnogi zato i ne traže dozvole, nego rade na svoju ruku, pa ako prođe, prođe.


Prema rečima naše sagovornice, nikakvog napretka nije donelo priznanje za arhitektonski poduhvat žiteljima Ceraka. Komunalna preduzeća ne rade svoj posao, a o stanju fasada ne sme ni da govori.


- Nadamo se da će zgrade na Ceraku, kada Opština Čukarica raspiše konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za investiciono održavanje, imati prednost u odnosu na druge delove opštine. Tada ćemo možda nešto i srediti - kaže Sanja Masnikosa Ilić.


Kako su se reporteri "Novosti" uverili prilikom obilaska prestižnog naselja, i pored nespornog arhitektonskog sklada, koji su osmislile arhitekte, bračni par Marušić 1977. godine, čim se zađe među zgrade, primetno je da se nije ovde dugo ulagalo. Fasade su ižvrljane, krovovi prokišnjavaju, a haustori su zapušteni.- Šta mi imamo od toga što su dolazili da nas snimaju za postavku muzeja u NJujorku, kada su skoro svi stanovi u potkrovljima na prodaju, jer prokišnjavaju - saglasni su stanari ovog kraja. - Ništa se ovde nije radilo godinama, stambeni fondovi su nam siromašni, za što smo delom i mi krivi. S druge strane, niko se ne nudi iz Grada ili države da pomogne.


Inače, prema Zakonu o kulturnim dobrima, žitelji ovog kraja, niti bilo ko drugi, neće moći da raskopavaju, ruše, prepravljaju i pregrađuju bez dozvole nadležnog organa i utvrđenih uslova pod kojima se radovi mogu obavljati. Ako se zakon bude poštovao, stanovnicima Ceraka ispod prozora preko noći neće moći da "bukne" nelegalna građevina. Bilbordi kompanija, takođe, neće moći da se postavljaju na svakom ćošku.


Pročitajte još: Cerak zaštićen od divlje gradnje


Ipak, stanari su složni u jednom - iako su odredbe "zaštićenog dobra" na njihovoj strani, nije dovoljno samo to da ne sme da se ruži. Postojeće stanje mora da se održava kako bi opstalo i opravdalo titulu.KONKURS ZA SREDSTVA

GO Čukarica će početkom februara raspisati konkurs za dodelu sredstava za investiciono održavanje stambenih zgrada na svojoj teritoriji. Kako su nam kazali iz Opštine, s obzirom na činjenicu da je naselje Cerak - Vinogradi proglašeno za kulturno dobro, potrebno je da od Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda dobije uslove, na osnovu kojih je neophodno izraditi projektno-tehničku dokumentaciju.

Na pitanje da li imaju u planu da pomognu žiteljima Ceraka da poboljšaju uslove života, od gradskih čelnika nismo dobili odgovor.


POLOMLJENE KOCKE

NEDAVNO su u naselju menjane toplovodne cevi, pa stanari još čekaju da im se pločnici vrate u prvobitno stanje.

- Hoćemo da se organizujemo, skupimo potpise i pošaljemo nadležnima, jer su kocke između zgrada, gde su izvođeni radovi, polupane - priča nam Zoran Dimitrov, jedan od stanara Ceraka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Ivana

29.01.2020. 14:09

Očigledno je da nisu razmišljali da skupljaju pare za odžavanje zgrada, kao što to rade manje zgrade, nego su se posle 50 godina uvideli da se sve raspada. C c c.... Baš mi ih je žao!!!

GAGA

31.01.2020. 01:25

Cerak je najlepse naselje a pogotovu ulica Kestenova koja je najlepsa u celom naselju. Ona je retko ocuvana i odrzavana.

Nikola Razmovski

31.01.2020. 18:51

@GAGA - Slazem se, Kestenova ulica je daleko iznad po ocuvanosti zgrada, polozaju, lepoti, dostupnosti svega...to su totalno dva sveta kada bi poredili Kestenovu sa Vinogradskim i Cerkim vencom i ostalim ulicama...Ovde su i stanovi mnogo skuplji nego u drugim ulicama