VELIKA deponija smeća, koja se decenijama obnavlja ispod mosta u Trgovačkoj ulici u Žarkovu, kod potoka Paripovac, ne prestaje da zadaje muke sugrađanima koji žive u obližnjim stambenim zgradama. Plastične kese, flaše, kartonske kutije, odbačeni nameštaj i stara garderoba pune obalu potoka i čine da se nesnosni smrad neumorno širi. Ovo postaje još veći problem kad je zagađenje povećano.

Opštini Čukarica ova situacija odavno je poznata i za naš list kažu da su nekoliko puta čistili navedenu deponiju, ali uzalud, jer se uporno stvara.

- Sprovodili smo akcije i čistili u više navrata, a poslednji put pre nekoliko meseci. Međutim, s obzirom na to da ovde, prema našim podacima, boravi 11 porodica koje se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, vrlo brzo nakon uklanjanja otpada stvaraju se nove deponije i uvećava se količina smeća - objašnjavaju iz ove opštine.

Sugrađani koji žive u blizini negoduju i u više navrata obraćali su se nadležnim institucijama kako bi se ovaj dugogodišnji problem konačno sredio. Međutim, krajnjeg rešenja nema. Iako je zima, nesnosni smrad se ipak oseća i na mostu, a situacija se dodatno pogoršava u letnjim mesecima.

Pročitajte još - Šumu zatrli peskom i šutom

- Trajno rešenje je u raseljavanju ovih porodica, od kojih samo jedna, prema našim informacijama, ima prebivalište u Beogradu. Povodom rešavanja pitanja ovih porodica, opština se obraćala Gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu i nadležnim ministarstvima, jer nema nadležnost niti mogućnost rešavanja pitanja njihovog raseljavanja - navode iz Gradske opštine Čukarica.

BACAJU I PREKO OGRADE

IMA i nesavesnih građana koji deponiju uvećavaju tako što bacaju smeće prilikom prelaska mosta. Samo zavitlaju kesu preko ograde nadvožnjaka i - produže dalje. Ona završi na gomili ili u potoku, takođe na gomili.