DEO Makiške šume sravljen je sa zemljom! Građevinski kamioni na svaka tri- -četiri minuta dolaze na lokaciju na uglu Lazarevačkog druma i Ulice Milorada Jovanovića i ostavljaju pesak, zemlju i šut. Iako se ovaj ekološki problem iza sportske hale FMP na Čukarici pojavio još u novembru prošle godine, ko je odgovoran, žitelji Čukarice nisu uspeli da saznaju. Nažalost, ni naše istraživanje nije daleko odmaklo.

Žitelji ovog dela Železnika mesecima posmatraju sa prozora kako "piramida" zemlje postaje sve veća. Neretko se i zabroje koliko teških kamiona dođe i ode u samo desetak minuta.

- Toliko je vozila da mi se čini kao da ovde donose šut sa svih gradilišta u gradu, a možda i van njega - žali se Aco M. iz Valjevske ulice, sa čije terase "puca" pogled na svojevrsnu deponiju.

- Ponekad mi deluje kao da istovaraju i smeće.

Otpad nije očigledan, ali naslage zemljanog materijala i te kako jesu. Nekoliko brda jedno do drugog raste svakog dana. Kako kaže Aco, noću dolaze da sravnaju tu zemlju, pa ujutru opet isto.

- Zelenilo je uništeno. Stabla su oborena, trava i žbunje pogaženi kao da ih nikada nije ni bilo. Sa prozora vidim samo oblak prašine, a nekada je buka od kamiona nesnosna - priča Aco.

Da li će se na ovoj lokaciji nešto graditi, stanari se međusobno pitaju. Naš sagovornik je čak pokušao da se obrati Ministarstvu zaštite životne sredine, ekološkoj i komunalnoj inspekciji, ali odgovornost su prebacivali jedni na druge.

MINISTARSTVO NIJE NADLEŽNO "NOVOSTI" su povodom ovog problema pisale Gradskoj upravi, Opštini Čukarica i Ministarstvu zaštite životne sredine. - Slučaj je u nadležnosti Sekretarijata za inspekcijske poslove, jer inspekcija Sektora za nadzor i predostrožnost u životnoj sredini nije nadležna da postupa u konkretnom slučaju - kratko su nam odgovorili iz Ministarstva. Sekretarijatu za inspekcijske poslove nije upućena prijava u vezi sa istovarom materijala u ovom delu Čukarice.

- U novembru prošle godine su kamioni počeli da dolaze, a u februaru sam prvi put išao da se požalim na problem. Svi su mi se zahvaljivali kao uzornom građaninu, ali konkretan odgovor nisam dobio - kaže Aco.

Kako su nam kazali iz Opštine Čukarica, na čijoj se teritoriji nalazi problematično zemljište, komunalna inspekcija izlazila je na teren po pritužbi građana, ali izvršioce tom prilikom nije zaticala.

- Komunalna inspekcija u dva navrata je, zajedno sa Komunalnom policijom, vršila zajednički nadzor, pri čemu nije zatekla izvršioce da iznose blato na kolovoz, što bi mogao biti predmet njihovog nadzora - rekli su nam iz Opštine.

S druge strane, iz Sekretarijata za poslove komunalne policije napomenuli su da je prekršajni nalog u skladu sa zakonom izdat u januaru ove godine.

- Komunalni policajci su, vršeći kontrolu komunalnog reda u Ulici Milorada Jovanovića kod broja 4, zatekli kako se iz motornog vozila istovaruje građevinski šut na javnu površinu i reagovali su u skladu sa tim - kazali su iz pomenutog sekretarijata.

NOVO BRDO I U RAKOVICI

ŽITELjI rakovičkog naselja Miljakovac 2 takođe vide kamione, koji svakodnevno dovlače ogromne količine zemlje, šuta i polomljenih armatura. U poslednje dve nedelje situacija se otrgla kontroli i dovoz materijala je intenziviran. Kako kažu stanari, više od 150 kamionskih prikolica bude istovareno u ovom naselju.