„Nevaljalcima“ krpa i metla u ruke: Umesto odlaska u ćošak danas je đačka kazna - rad

B. Borisavljević

06. 12. 2019. u 11:33

„Неваљалцима“ крпа и метла у руке: Уместо одласка у ћошак данас је ђачка казна - рад

Cilj je prevencija nepoželjnog i društveno neprihvatljivog ponašanja

Društveno koristan rad kao "kazna" za prekršaje zaživeo u školama. "Radno vreme" neposlušnih traje od 15 do 45 minuta

KAZNA za nedisciplinu u učionici nekada je bila odlazak u ćošak, a danas za brbljanje na času ili zadirkivanje druga učenik dobija krpu i metlu u ruke. Društveno koristan rad, koji smo gledali u američkim filmovima, postao je stvarnost i u našim školama. Sudeći po komentarima iz škola, đaci se ne bune, a i nastavnici kažu da "kaznene mere" povoljno utiču na njihovo "prevaspitavanje".

U Gimnaziji "Patrijarh Pavle" školskim pravilnikom razradili su zakonske odredbe. Taksativno su nabrojani prekršaji, ali i "vaspitne mere" koje se primenjuju kada su đaci neposlušni. Kako navodi Jasmin Nikolovski, direktor škole, cilj društveno korisnog i humanitarnog rada jeste prevencija nepoželjnog i društveno neprihvatljivog ponašanja učenika, kroz razvoj poželjnih i pozitivnih oblika ponašanja. "Kazne" su prilagođene učinjenom prekršaju, ali i godišnjem dobu.


PROČITAJTE JOŠ: Beograd u "crvenoj zoni", izdato upozorenje građanima: Zatvorite prozore i ne izlazite napolje!

- Zimi, to je čišćenje snega, kada je lepo vreme skupljaju lišće, pikavce, papire po dvorištu, čiste učionice, skidaju špaklom žvake sa klupa, usisavaju biblioteku - kaže Nikolovski. - U društveno koristan rad spada i produžetak obaveza redara, pomoć domaru u radionioci, pomoć dežurnom nastavniku, osmišljavanje i izrada panoa na određenu temu. Takođe, tu je uključen i humanitarni rad, recimo, sakupljanje odeće.

Naš sagovornik ističe da, ako učenik ima ukor odeljenskog starešine, društveno koristan rad će odrađivati dva puta nedeljno, i to tri nedelje, za ukor odeljenskog veća kazna je - tri puta nedeljno tri nedelje, za ukor direktora - tri puta nedeljno tokom meseca i za ukor nastavničkog veća četiri puta nedeljno, i to mesec dana. "Radno vreme" učenika je od 15 do 45 minuta.

- Deca dosta vole društveno koristan rad koji se, uglavnom, primenjuje kod blažih prekršaja, recimo, pričanja na času, dobacivanja, zadirkivanja - kaže Merica Buj Bjelogrlić, direktor OŠ "Olga Petrov". - Koja će se mera biti izrečena, odlučuje tim za prevenciju nasilja. Uglavnom je to čišćenje učionice, sadnja cveća, sređivanje dvorišta, da dečak ponese devojčici ranac, ako ju je zadirkivao.


UVEDENE I ZANIMLjIVE "PREZENTACIJE"

OSIM "klasičnih" kazni, u OŠ "Duško Radović" su našli originalni način kako da učenici shvate gde su pogrešili.

- Uveli smo takozvane prezentacije, pa učenik koji je prekršio pravila ponašanja treba da uradi projekat na temu svog "ponašanja" i predstavi ga drugovima - kaže Njegoš Zejak, direktor škole. - To se koristi, uglavnom, u slučajevima verbalnog optuživanja, pa krivac kroz svoje viđenje treba da objasni zašto nije dobro to što je uradio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

goran

06.12.2019. 12:34

Znači tetkice u školama rade po kazni.Potpuno neprofesionalno,treba za kaznu da napišu u svesci ili na tabli recimo,Neću više da galamim za vreme časa,ili slično a usput da roditelji dođu sa decom u školu na zajednički razgovor sa pedagogom.To ima efekta.

Prljavi Hari

06.12.2019. 12:41

Pretpostavljam da ćete djeci obezbijediti opremu za rad kao što su šlemovi, zaštitne naočare, zaštitne rukavice...

Ceda Galama

06.12.2019. 13:13

Videcemo da li ce to piti vode kod nas jer vec vidim mnoge roditelje kako se bune iz sijaset razloga - izlaganju prasine, podmevanje druge dece itd. A kao ideja mi se svidja posebno ako bi ucitelji deci zadali domaci da roditeljima pomognu oko metlanja dvorista ili susenju sudja :)

Zolt

06.12.2019. 14:33

To je kazna pre svega za nastanike jer oni moraju da dežuraju dok učenici vrše tzv. društveno koristan rad. Mrtva ideja ministarstva prosvete.

Драган

06.12.2019. 15:44

Присиљавање деце на физички рад није дозвољено ни по Закону о раду ни по Међународној повељи о људским правима чак и ако је тај рад плаћен што овде није случај.