Alarmi čuvaju vrtiće od krađa

B. Borisavljević

19. 08. 2019. u 16:13

Аларми чувају вртиће од крађа

Vrtić "Zmajčić" u Denkovoj bašti

Predškolske ustanove u prestonici na meti pljačkaša ovoga leta, plan da se uvede i dodatna zaštita. Grad osigurava imovinu obdaništa i škola, za tu namenu izdvojeno 13,3 miliona u 2019.

NEKOLIKO predškolskih ustanova je tokom avgusta bilo na meti lopova tokom ovog leta. Nedavno je obijen objekat "Zmajčić", na uglu ulica Križanićeve i Petra Škundrića. Lopovi su odneli dva kompjutera, zvučnike, štampač, dve harmonike, mali laptop i kasetofon. Na meti pljačkaša je bilo i obdanište "Žubor", koje se nalazi u blizini. Nestali su televizor i dve mini-linije.

Ovi događaji pokrenuli su pitanje osiguranja objekata predškolskih ustanova. Najavljeno uvođenje alarma u obdaništa, koji bi trebalo da budu povezani sa policijom, posebno će zaštititi imovinu od noćnih i "vikend" ulazaka u dvorišta i zgrade vrtića.


PROČITAJTE JOŠ:
UŽAS U BEOGRADU: Dve žene opljačkale majku sa bolesnim detetom u Knez Mihailovoj

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, svi građevinski objekti i oprema Centra dečjih letovališta i oporavilišta, predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, osigurani su.

- Prioritet za nas je bezbednost dece u vrtićima i školama, kao i bezbednost imovine - kaže Gak. - Zbog toga svake godine osiguravamo imovinu, a ove je za te namene izdvojeno 13,3 miliona dinara. Ovi primeri obijanja vrtića, uništavanja imovine, krađe nam pokazaju neophodnost uvođenja veće zaštite imovine. Tome će, svakako, doprineti alarmni sistemi, koje ćemo uvesti u sve objekte predškolskih ustanova.

Osim osiguranja imovine predškolskih ustanova, više od 60.000 mališana koji pohađaju vrtiće su osigurani 24 sata dnevno, tokom čitave godine. Polisa, koju plaća Sekretarijat, pokriva i eventualne nezgode koje se mogu dogoditi i kada deca ne idu u obdanište ili su na raspustu. I učeniici srednjih stručnih škola su osigurani tokom časova praktične nastave.


PROČITAJTE JOŠ:
Premešta se rampa na Adi

LOMIO INVENTAR, PA PALIO ROŠTILj

OD početka godine obijeno je pet vrtića, a noćni upadi u dvorišta su gotovo svakodnevni, uz štetu na ogradama i mobilijaru, koja ta divljanja prati - kaže Gak. - To nam govori da je svest mladih o javnoj imovini, o dobru i bezbednosti dece niska, budući da smo na Voždovcu nedavno imali primer da je neko noću u dvorištu vrtića "Petar Pan" skidao lamperiju sa vrtića i njom palio roštilj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

plazoje

19.08.2019. 17:40

zbog cega alarmi kada skoro svaki vrtic ima nocnog cuvara koji se placa...?opet nekome da se nabaci posao...?sramota kako se varaju gradjani....