U CENTRALNIM gradskim pešačkim zonama sistem parkiranja ubuduće će biti dozvoljen samo stanovnicima koji žive u ovom delu grada. Ovu odluka o izmenama i dopunama Odluke o javnim parkiralištima, usvojili su gradski odbornici na nedavno održanoj sednici. Novi sistem funkcionisaće pomoću senzora koji će biti postavljeni na potapajućim stubovima i koji će se spuštati nakon prepoznavanja registarske oznake vlasnika automobila čije je prebivalište prijavljeno u delu pešačkog bloka.

- Ovom odlukom predviđamo i uvođenje parking-mesta za snabdevanje objekata na obodima pešačkih zona, i ta mesta biće kontrolisana putem potapajućih stubića, koji će obavljati i kontrolu pristupa celokupnoj pešačkoj zoni - objašnjavaju nadležni. - Na taj način uređujemo funkcionisanje snabdevanja u pešačkoj zoni i režim saobraćaja koji je vezan za pešačke zone.

Rešenje o pristupu mestima za snabdevanje, poput prodavnica ili ugostiteljskih objekata koji se nalaze unutar pešačkih zona, izdaje Sekretarijat za saobraćaj. Korisnici tih mesta posebnim ugovorom će se obavezivati prema JKP "Parking servis", da će uz odgovarajuću tarifu sprovoditi naplatu tih parking-mesta. Takođe, kroz jedinstven sistem elektronske kontrole pristup će imati i oni automobili čije su tablice isprljane. Ako ih senzor ne prepozna, posredstvom kucanja registarske oznake na automatu stubići će se spuštati.


PROČITAJTE JOŠ - Stojčić: Nijednu pešačku zonu nismo ostavili bez saobraćaja


NA UŠĆU ODNETO 100 VOZILA

JKP "Parking servis" je u akciji uklanjanja nepropisno parkiranih vozila sa šetališta i zelenih površina na Ušću, u noći između subote i nedelje odnelo preko 100 automobila. Akcija je sprovedena u koordinaciji sa Komunalnom inspekcijom, Saobraćajnom i Komunalnom policijom, kao i Interventnom jedinicom beogradske policije.

- Na osnovu naloga MUP i inspekcije, uklanjaju se sva vozila koja krše zakon, a zahvaljujući oštrijoj kaznenoj politici rešeni smo da istrajemo u nameri da taj red i sačuvamo - rekao je Andrija Čupković, direktor JKP "Parking servis". - Nije naš cilj samo da napravimo parkove poput ovog na Ušću, već i da sačuvamo sve to što smo napravili.


PROČITAJTE JOŠ - Istražuju efekte pešačke zone