Stojčić: Nijednu pešačku zonu nismo ostavili bez saobraćaja

Tanjug

ponedeljak, 25. 03. 2019. u 12:05

Стојчић: Ниједну пешачку зону нисмо оставили без саобраћаја

Foto Tanjug

Gradski urbanista Marko Stojčić i naveo da nije tačno da se potpuno ukida saobraćaj u pešačkoj zoni u centru Beograda, jer će on funkcionisati u delu Gračaničke ulice do Ulice kralja Petra

Gradski urbanista Marko Stojčić i naveo da nije tačno da se potpuno ukida saobraćaj u pešačkoj zoni u centru Beograda, jer će on funkcionisati u delu Gračaničke ulice do Ulice kralja Petra.

"Nismo nijednu zonu ostavili bez saobraćaja. Svaki deo pešačke zone u konačnom rešenju će imati potapajuće stubiće i vatrogasna i vozila Hitne pomoći moći će da uđu u pešačku zonu, ako za tim bude potrebe", rekao je Stojčić za Tanjug

Strategija grada je, kaže gradski urbanista, da pešačka zona u centru Beograda bude funkcionalna i da služi svim građanima prestonice, te da nije fer da političke organizacije zastupaju građane koji stanuju u pešačkoj zoni.

PROČITAJTE JOŠ - Glavni urbanista Beograda: Ključni ciljevi metro, tri mosta…

Deo stnara tog dela grada, inače, najavio je za danas protestno okupljanje.

Stojčić je najavio da će u narednih nekoliko dana građanima biti podeljeni leci putem kojih će moći da se informišu o pešačkoj zoni u centru grada.

Tako će građani biti obavešteni o tome gde će biti kontejneri i potapajući stubići, a kuda će moći da prolaze automobili.

"Na taj način ćemo građanima sve objasniti, kako bi znali šta je to što radimo", rekao je Stojčić.

Naveo je da se ne sme dozvoliti da saobraćaj bude "u koliziji sa pešacima" i da centralno gradsko jezgro, kome pripada i Topličin venac, pripada i svim građanima Beograda, ne samo onima koji tu žive.

PROČITAJTE JOŠ -  Usvojen rebalans budžeta Beograda i izabran zaštitnik građana

"U tom smislu, nemamo pravo da im oduzmemo svu tu teritoriju vozilima koja pripadaju građanima koji tu žive", rekao je Stojčić.

On je pomenuo i da se uvodi "vrabac servis" u pešačkoj zoni, koji će omogućiti građanima da se besplatno električnim vozilima prevezu od jedne do druge lokacije.

Stojičić je naveo da je u toku rekonstrukcija Topličinog venca, uključujući okolne saobraćajnice, koje se pretvaraju u delove pešačke zone i dodao da će nakon završetka radova i formiranja konačne pešačke zone oko Knez Mihailove početi i rekonstrukcija Parka Vojvode Vuka.

On je podsetio da je pešačka zona projekat star oko 35 godina i da ga je započeo arhitekta Branislav Jovin 1985. godine, a da su se prve ideje za realizaciju takvog jednog projekta pojavile dok je Branko Pešić bio gradonačelnik Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Andrea

25.03.2019. 14:51

Plan iz 1985 predviđa metro koji nemamo, Vasina ulica po tom planu nikada nije bila deo pješačke zone kao ni obilicen Venac.A gđe ćemo mi da stavimo naša vozila koja hoćete da sklonite? Sto ne izgradite prvo 4 garaže pa onda poplocavate?

Zoran

25.03.2019. 15:56

Nije tacno da ce Gracanicka ici do Kralja Petra, jer kao prvo jedan deo je zatvoren zbog Narodne banke,a drugo - Gracanicka preseca Kralja Petra tamo gde je ona pesacka. O cemu prica ovaj covek?? Da li on upste zna ulice na Starom gradu?