Vrabac poleće ovog leta

S. B. MILOŠEVIĆ

09. 05. 2019. u 12:18

Besplatan prevoz električnim mini vozilima po pešačkoj zoni u centru od idućeg meseca. Četiri minibusa u sistemu GSP

Врабац полеће овог лета

Mini elektično vozilo u LJubljani Foto Beoinfo

VRABAC servis trebalo bi da počne da saobraća u junu, dve godine pošto je prvi put njegovo uvođenje najavljeno za septembar 2017. Stanovnike pešačke zone u centru grada prevoziće četiri nova mini vozila, i to od prvih prohodnih ulica do ulaza u zgrade. Ideja gradskih čelnika bila je da se starijim žiteljima Varoš kapije na ovaj način olakša kretanje, kao i povratak iz nabavke. Čelnici najavljuju i da će radovi u Karađorđevoj i na Topličinom vencu biti gotovi do 1. septembra.

- Od juna će početi korišćenje prevoznog sistema "vrabac" u pešačkim zonama u centru grada - rekao je u sredu pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović. - Stižu četiri električna vozila koja će biti u sistemu GSP. Važno je da napomenem da će ova usluga biti besplatna, kako za sve sugrađane, tako i za turiste. Ujedno, sistem potapajućih stubića dodatno će pomoći u lakšem funkcionisanju sistema "vrabac".

Specijalizovanim električnim vozilima stariji sugrađani će besplatno moći da se prevezu od ulice do kućnog praga. Vozila će kružiti zonom tokom čitavog dana, a do stanara će dolaziti i po pozivu. Služba, napravljena po ugledu na servis u LJubljani, imaće spisak žitelja koji imaju prioritet u korišćenju ove usluge.

Podsećamo, u toku je preuređenje Parka vojvode Vuka na Topličinom vencu, a radovi na širenju pešačke zone u ovom delu grada trebalo bi da budu gotovi do 1. septembra. Ujedno, to je rok i za završetak dela radova u Karađorđevoj, odnosno na samoj saobraćajnici.

- Karađorđeva ulica biće gotova 1. septembra, a nakon toga počinje rekonstrukcija keja, koja će se raditi tokom jeseni i sledeće godine - rekao je zamenik gradonačelnika Goran Vesić. - Kejom dolazi veliki broj turista, i tu je njihov prvi susret sa Beogradom. Trenutno radimo urbanistički plan za obnovu zgrade Đumrukane, gde je bilo prvo pozorište u Beogradu. Ideja nam je da na tom mestu napravimo folklornu scenu gde će grupe iz čitave Srbije svakodnevno nastupati. Tu ćemo uraditi i dva lifta, kojim će gosti moći da se popnu direktno na Kosančićev venac, gde trenutno radimo i galeriju.

Pročitajte još - Ostaje li Beograd bez vrabaca?

SAVSKI TRG 2020.

ZAMENIK gradonačelnika Goran Vesić, koji je u sredu obišao izgradnju stambenog kompleksa East Side na Zvezdari, rekao je i da je rok za završetak Trga republike 1. septembar, ali da će se zbog blokiranja radova posao odužiti.

Najavio je i da će se sledećeg februara raditi Savski trg, kao i da će sledeće godine početi rekonstrukcija Kneza Miloša.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije