REKONSTRUKCIJA ulica Cara Dušana, Džordža Vašingtona, 27. marta i Kraljice Marije trebalo je da počne danas, ali čini se da će start biti odložen za idući mesec, odnosno 15. jun. Gradski zvaničnici odlučili su se za početak radova po završetku školske godine.

Pripreme za početak obnove već su urađene. Izabrani su i izvođači radova, konzorcijum "Kolas rejl" i "Energoprojekt niskogradnja". Čak su i krošnje drveća od Ruzveltove do Tadeuša Košćuška potkresane.

Radovi koji bi trebalo da traju 200 dana izvodiće se u šest faza. Obnova četiri ulice, odnosno potez dug oko tri kilometra započeće na delu od Takovske do Bulevara despota Stefana i od Bulevara despota Stefana do Francuske. Biće obuhvaćena cela Ulica Džordža Vašingtona, kao i Cara Dušana do ugla sa Francuskom.

U drugoj fazi obnavljaće se Ulica 27. marta i deo Ulice cara Dušana, sa rokom od 65 dana za završetak radova. U trećoj fazi putari će rekonstruisati Ulicu kraljice Marije i drugi deo Ulice cara Dušana. Ipak, neće ceo potez biti zatvoren sve vreme. Kad se kompletno obnove elektroinstalacije, vodovodne cevi, kao i kišna kanalizacija, a onda stavi asfalt, saobraćaj će u toj ulici biti pušten.

Najveće promene za građane svakako će izazvati obustavljanje tramvajskog saobraćaja zbog vađenja šina sve dok se rekonstrukcija ne završi u potpunosti. Tri najveće i najprometnije raskrsnice na ovoj trasi biće zatvarane na sedam dana, kako bi saobraćaj mogao da funkcioniše.

PROČITAJTE I:Do tunela iz Kameničke

Po završetku obnove, ulice će imati tri saobraćajne trake i dve za mešoviti saobraćaj. Njima će ići tramvaji i autobusi, a zbog posebne podloge koja će se postaviti smanjiće se buka tramvaja. Sa obe strane ulice biće parking. Duž ulica biće postavljena led rasveta koja će omogućiti uštedu energije, a pešački prelazi biće semaforizovani.

Radove će nadzirati Institut za puteve Beograda i firma ŽIS. Projekat je vredan 18,2 miliona evra.


DRVOREDI I GRANITNE PLOČE

U sklopu rekonstrukcije, srediće se i ozeleneti plato na uglu Palmotićeve i Džordža Vašingtona. Osim drvoreda i parkovskog mobilijara koji će biti postavljen, ovde će biti napravljena i platforma za skejtbord. Plato će, kao i ceo potez, biti popločan kombinacijom svetlih i tamnih granitnih ploča.