UPIS U VRTIĆE: Odbijenice sad piše samo grad

B. BORISAVLJEVIĆ

15. 01. 2019. u 22:15

УПИС У ВРТИЋЕ: Одбијенице сад пише само град

Na ime refundacije u 2018, Grad je isplatio 3,05 milijardi dinara Foto V. Ćirić

Državne predškolske ustanove više ne izdaju potvrde da nije bilo mesta za nekog mališana. Slavko Gak: Pooštrili smo kriterijume za dotirani boravak u obdaništu

Prednost pri upisu u privatni vrtić, uz subvenciju iz gradske kase, ubuduće će imati mališani iz prioritetnih grupa, kako je nedavno i najavio u razgovoru za "Novosti" Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu. Nadležni su formirali komisiju koja će umesto predškolskih ustanova, koje su to do sada radile, odobravati izdavanje odbijenica svakog 5. u mesecu.

Tako se iz gradske kase, do sada, isplaćivao novac i roditeljima koji žele da im dete pohađa privatno obdanište, kao i onima čiji jedan ili oba roditelja ne rade. Sa druge strane, na listi čekanja su bile deca zaposlenih, koji ne mogu da plaćaju privatni vrtić, čak ni uz subvenciju. Zbog toga su nadležni rešili da pooštre kriterijume za dotirani boravak u obdaništu.

- Izdvajanja iz budžeta za subvencije su ogromna, podstakli smo nagli razvoj privatnog sektora u predškolstvu i zbog toga zahtevamo striktno poštovanje svih propisa i maksimalnu bezbednost dece i kvalitet usluge - naglašava Gak. - Saradnja se nastavlja, ali se uvode novine u načinu izdavanja odbijenica, kako bi se prednost i u privatnim vrtićima, po uzoru na državne, dala prioritetima. Komisija koja je formirana je još jedan stub kontrole ovog sektora. Važno nam je da prednost pri upisu imaju oni kojima je vrtić neophodan, jer je pomoć Grada prvenstveno i namenjena njima.

Slavko Gak Foto M. Anđela

Gak ističe da je u prošloj godini broj privatnih vrtića u kojima je moguće ostvariti subvenciju porastao za 90. Tako u ovom trenutku u 341 objektu privatnih predškolskih ustanova, uz dotiranje Grada u iznosu do 80 odsto od ekonomske cene državnog vrtića, boravi skoro 17.000 dece.

- Na ime refundacije u 2018. godini, roditeljima čija deca borave u privatnim vrtićima uz subvenciju, Grad je isplatio 3,05 milijardi dinara - navodi Gak. - Tokom prošle godine, u privatnim vrtićima u kojima boravak dece sufinansira Grad upisano je oko 4.500 mališana, dok su izdvajanja iz budžeta za ovaj vid pomoći roditeljima porasla za 46,6 odsto u odnosu na 2017. godinu.

UPISANO JE VIŠE OD 75.000 DECE

U državne i privatne vrtiće upisano je više od 75.000 dece, što je za oko 30.000 dece više u odnosu na pre samo pet godina. Statistika beleži da je oko 70 odsto mališana obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.

- To je veliki uspeh i nastavićemo dalje dok god ima potrebe za dodatnim mestima - ističe Gak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

sonja

11.02.2019. 15:31

da li to znači da ako mi dvoje dece ide u privatni vrtić, jer tad u državnom nije bilo mesta, sad automatski i treće dete može da ide sa sestricama u privatni ili će ga razdvajati kao prioritetno dete koje "automatski dobija državni vrtić" i biva peto dete preko idealnog broja dece po vaspitaču???