SVAKI peti roditelj dosad je podneo žalbu na preliminarnu listu za upis u vrtiće, dok će u Novom Beogradu to moći da učine do 27. juna. Kako saznajemo u Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu, predškolske ustanove primile su 3.378 žalbi. Najviše nezadovoljnih mama i tata bilo je u Zemunu, na Voždovcu i Čukarici.

Pročitajte još: Upis u vrtiće: Preliminarne liste 11. juna

Za upis u vrtiće na Čukarici stiglo je 2.239 zahteva, a podneto je 608 žalbi. Predškolska ustanova "Dr Simo Milošević" u Zemunu primila je 1.968 prijava za upis, a preliminarnom rang-

-listom nezadovljno je 565 roditelja. Isti broj žalbi primila je i PU "Čika Jova Zmaj" na Voždovacu, gde je za upis konkurisalo 2.188 mališana. Prošle godine stiglo je 5.363 prigovora, a pozitivno je rešen 1.841. Upisne komisije će razmotriti pristigle žalbe, nakon čega će se objaviti konačne liste upisane dece. Iz sekretarijata poručuju roditeljima koji nisu upisali decu u prvom krugu, da se nastavlja subvnicionisanje boravka u privatnim vrtićima, kao i otvaranje novih mesta adaptacijom prostora u školama.

Pročitajte još: Lista čekanja za vrtiće triput kraća

- U startu smo u boljoj poziciji u odnosu na prošlu godinu, sa oko 10 odsto slobodnih mesta više, sa manjim brojem zahteva i odobravanjem dodatnih 20 odsto - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu. - Ove godine u planu je adaptacija dela prostora u još šest osnovnih škola - Jovan Cvijić, Palilula, Sutjeska, Zemun, Radivoje Popović, Zemun, Đuro Strugar, Novi Beograd, Ratko Mitrović, Novi Beograd i Vladimir Rolović (deo izdvojenog odeljenja), ali i adaptacija dela prostorija opštine Vračar, prostora u Surčinu i Sopotu, te tri poslovna objekta Ministarstva odbrane.

Prošle godine su adaptacijom prostora otvorena tri vrtića, u okviru škola - "1.300 kaplara" na Zvezdari, "Vojvode Mišića" na Savskom vencu i dela biblioteke u Ovči. Skoro 60 procenata ukupno pristiglih zahteva za beogradske vrtiće primilo je pet najvećih predškolskih ustanova - Novi Beograd, Čukarica, Voždovac, Zemun i Zvezdara. Najmanji broj zahteva podnet je u Barajevu, Sopotu i na Savskom vencu.

NIKAD VIŠE DECE

- U OVOM trenutku imamo "istorijski" broj upisane dece, oko 73.000 u državnim i privatnim vrtićima, uz subvenciju grada, što je za oko 25.000 dece u sistemu predškolskog obrazovanja više u odnosu na period od pre pet godina - kaže Gak. - Broj zahteva je naglo povećan smanjivanjem cene vrtića na 5.590 dinara.