UPIS U VRTIĆE: Na rang-liste 4.200 žalbi

B. Borisavljević

06. 07. 2018. u 11:28

УПИС У ВРТИЋЕ: На ранг-листе 4.200 жалби

Žalbe se još uvek razmatraju u Zemunu i na Novom Beogradu, Foto: P. Mitić

Većina predškolskih ustanova donela rešenja po prigovorima roditelja za upis u vrtiće. Do sada pozitivno rešeno oko 1.000 predmeta

PREDŠKOLSKE ustanove su dobile 4.200 žalbi na prelimnirane rang-liste za upis u vrtiće, odnosno oko 1.300 manje nego prošle godine. Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje, prošle godine bila su 5.363 prigovora. Pozitivno je, do sada, rešena svaka četvrta žalba, ali razmatranje podnesaka roditelja još traje u dve velike ustanove - Zemunu do subote i Novom Beogradu do 13. jula.

Najviše primedaba na preliminarnu rang-listu imali su roditelji sa Novog Beograda, koji su podneli 809 žalbi. Ovoj predškolskoj ustanovi stiglo je i najviše zahteva za upis - 2.812. Po broju nezadovoljnih mama i tata, sledi Čukarica sa 608 prigovora na 2.239 zahteva, dok su PU "Dr Simo Milošević" i PU "Čika Jova Zmaj" primile po 565 žalbi. Za upis u zemunske vrtiće bilo je zainteresovano 1.968 dece, a za voždovačke je konkurisalo 2.188 mališana.

Pročitajte još - Žalbu na upis u vrtiće uložio svaki 5. roditelj

Predškolske ustanove, uglavnom, ne objavljuju konačne rang-liste već se roditelji pismeno ili telefonom obaveštavaju da li je dete primljeno, kao i o daljoj proceduri oko upisa u obdanište. Većina mališana koji su upisani po ovom konkursu krenuće u obdanište u septembru. Tada će se i znati koliko dece je ostalo neupisano, ali nadležni očekuju da će ih biti oko hiljadu, što je deset puta manje nego u aprilu 2017. godine.

- Mesta će tokom godine biti još. U septembru ćemo imati jasniju sliku i najvažnije nam je da pre svega obezbedimo mesto za svu decu koja su prioriteti - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu. - To su deca iz društveno osetljivih grupa, zaposlenih roditelja i redovnih studenata, koja imaju status trećeg i svakog narednog deteta u primarnoj porodici i čija su braća ili sestre upisani u isti vrtić.

Pročitajte još - Lista čekanja za vrtiće triput kraća

Uz nastavak saradnje sa privatnim vrtićima, kojih je sada 273 u sistemu refundacije, uz odobrenje 20 odsto više mesta i dalje otvaranje novih, moguće je smanjiti listu čekanja na minimum, poručuju nadležni.

STATISTIKA

Na konkurs za upis u vrtiće stiglo je 19.500 prijava za 7.512 mesta. Među podnetim zahtevima se oko 3.500 odnosi na pripremni predškolski program, a roditelji su uzeli i više od 1.000 odbijenica za upis dece u privatne vrtiće.

Predškolske ustanove tražile su proširenje kvote za 20 odsto, što je dodatnih oko 1.500 mesta. Još toliko trebalo bi da bude obezbeđeno kroz adaptaciju prostora u osnovnim školama, a uskoro bi trebalo da bude otvoren vrtić u Altini, tako da se može očekivati da lista čekanja bude smanjena.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije