ULAGANJE U ZDRAVSTVO U 2018: Najviše za Dom zdravlja u Borči

B. BORISAVLjEVIĆ

17. 01. 2018. u 22:15

Izdvajanja za zdravstvene ustanove iz budžeta grada veća za četvrtinu nego 2017. Počinje izgradnja novog objekta i u Ugrinovcima

УЛАГАЊЕ У ЗДРАВСТВО У 2018: Највише за Дом здравља у Борчи

Deo Doma zdravlja u Obrenovcu biće rekonstruisan,foto P.Milošević

ZDRAVSTVENA kasa Beograda, u ovoj godini, za četvrtinu je punija nego lane, pa je budžetom za domove zdravlja i zavode koji su u nadležnosti grada predviđeno - 355 miliona dinara. Najveća investicija svakako će biti izgradnja doma zdravlja u Borči, zdravstvene stanice u Ugrinovcima, kao i rekonstrukcija dela krila i dogradnja pasarele novog krila Doma zdravlja Obrenovac.

Prema rečima dr Vere Dražić, sekretara za zdravstvo, budžet za zdravstvo je za 27 odsto veći u odnosu na prošlu godinu. Izgradnja nove zdravstvene ustanove u Borči počeće u drugoj polovini godine. Za rekonstrukciju postojećeg Doma zdravlja u Obrenovcu dobijena je građevinska dozvola, trenutno se radi na projektu, a u toku je izrada idejnog rešenja za izgradnju zdravstvene stanice u Ugrinovcima.

Osim investicionih ulaganja u izgradnju novih zdravstvenih objekata, najveći deo novca biće uložen u nabavku opreme za domove zdravlja.

- Planirana je nabavka četiri rendgen aparata u vrednosti 44 miliona dinara, za opremanje zdravstvene stanice u Surčinu biće izdvojeno 35 miliona dinara, za tri ultrazvučna aparata 14 miliona dinara - kaže Dražić. - Budžetom je planirana kupovina 11 putničkih vozila, dva kombija, 11 sanitetskih vozila, od kojih je osam namenjeno Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć. Za ove namene iz budžeta će biti izdvojeno 73,5 miliona dinara.

Kako ističe Dražić, budžetom je opredeljen novac i za neke investicione radove i sanaciju pojedinih zdravstvenih ustanova. Tako će 11 miliona dinara biti izdvojeno za elektroradove u starom delu Doma zdravlja "Voždovac", planirana je i sanacija krova ogranka Doma zdravlja u Mirijevu. Za monitoring i suzbijanje ambrozije predviđeno je 30 miliona dinara, programe unapređenje zdravlja u organizaciji Crvenog krsta Beograda - 15 miliona dinara, unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite majke i deteta - 7,5 miliona dinara.

Dr Vera Dražić,foto P.Mitić

SVE NA JEDNOM MESTU

Novi dom zdravlja u Borči imaće skoro sve specijalističke službe. Osim pedijatrije za bolesnu i zdravu decu, službe za zdravstvenu zaštitu odraslih, ginekologije, stomatologije, žitelji naselja na levoj obali Dunava imaće na usluzi i rendgen, ultrazvučnu dijagnostiku, laboratoriju, fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, konsultativno specijalističku službu interne medicine, oftalmologije, ORL i psihijatrije, hitnu pomoć i apoteku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)