Manifestacija „Dani Pekinga u Beogradu“ počela je danas zvaničnim sastankom gradonačelnika Beograda Siniše Malog i vršioca dužnosti gradaonačelnika Pekinga Čen Đininga. Sastanku u Starom dvoru prisustvovali su i članovi delegacija dva grada, kao i ambasodr Kine u Srbiji Li Mančang.

Ovom prilikom potpisano je sedam sporazuma o saradnji Beograda i Pekinga, nakon čega se Čen Đining upisao u knjigu utisaka.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali je rekao danas je velika čast što posle 37 godina imamo priliku da ugostimo gradonačelnika glavnog grada NR Kine i da prvi put u istoriji budemo domaćini manifestacije „Dani Pekinga u Beogradu“.

- Sporazum o saradnji Beograda i Pekinga potpisan je još 1980. godine i Beograd je bio prvi grad u Evropi sa kojim je Peking imao takav sporazum. Pre dve godine taj sporazum smo obnovili i kao konkretan rezultat te saradnje imamo ovu manifestaciju u našem gradu. Osim toga što ćemo na ovaj način dodatno približiti naša dva naroda, na današnjem poslovnom forumu ćemo imati više od 300 privrednika, gotovo stotinu kompanija iz Kine i više od stotinu kompanija iz Srbije što je način da još ojačamo naše ekonomske veze – istakao je Mali.

Na današnjem sastanku je bilo reči o saradnji u oblasti turizma, naveo je Mali i podsetio da je juče obavljen prvi let na liniji Beograd – Peking, preko Praga. Prema njegovim rečima, u prvih šest meseci ove godine, s obzirom na to da je Srbija prva zemlja u Evropi koja je uvela bezvizni režim za građane Kine, imamo 130 odsto više turista iz Kine nego u istom periodu prošle godine.

- Nastavićemo sa nastupima na sajmovima turizma u Kini, kao i da pozivamo kineske turiste da dođu u Srbiju i Beograd jer i na taj naččin dodatno približavamo dva inače bliska naroda. Veliki potencijal vidimo u oblasti obrazovanja i inovacija. Naučno-tehnološki park na Zvezdari i takve ustanove u Pekingu će ubudućnosti još više sarađivati. U oblasti ekonomije, osim što su naši prijatelji završili Most Mihajila Pupina, trenutno kineske građevinske firme rade na završetku obilaznice oko grada Beograda, kao i na još tri velika i važna projekta za građane Beograda – objasnio je gradonačelnik Beograda.

Pročitajte još - Stefanović se sastao sa Mengom

Kako je naveo Mali, Beograd će sledeće godine biti domaćin samita gradonačelnika 16 + 1, gde se očekuju gradonačelnici glavnih gradova svih centralno i istočno-evropskih zaemalja u Beogradu, što će biti dodatna prilika za promociju naše zemlje. Naredne godine će biti organizovana manifestacija „Dani Beograda u Pekingu“, što je prilika da se domaća istorija, kultura i tradicija predstave građanima Pekinga, naveo je Mali.

On je zahvalio ambasadoru Kine u Beogradu Li Mančangu na unapređenju odnosa dve zemlje i gradonačelniku Kine na prilici da se dva naroda još bolje i uspešnije povežu.

Vršilac dužnosti gradonačelnika Pekinga Čen Đining je rekao da mu je veliko zadovoljstvo što je doašo u prelepi Beograd i da je sa gradonačelnikom Beograda postigao brojne dogovore o unapređenju prijateljskih odnosa i saradnje u oblastima privrede, trgovine, obrazovanju i drugim oblastima.

- Beograd je prvi prijateljski grada Pekinga u celoj Evropi i od tada se ti odnosi neprekindo razvijaju i sve su čvršći. Aktviosti su okviru manifestacija „Dani Pekinga u Beogradu“ su veoma sadržajne – naglasio je Đining.

Danas su sporazum potpisali kompanija Beijing Medwaste Engineering Co., Ltd i Kompanija Sinofarm o postrojenju za preradu medicinskog otpada, Beijing Caofeidian Vocational Education City Investment Co., Ltd i China Road And Bridge Corporation (Serbia) potpisali su Pismo o namerama za investiranje u srpko-kineski industrijski park, Pekinški biro za štampu, publikacije, radio, film i televiziju i Filmskoi centar Srbije potpisali su Memorandum o razumevanju o filmskoj saradnji, Centralna biblioteka Kine i predstavnici Biblioteke grada Beograda potpisali su Sporazum o saradnji, Pekinška komora za Međunarodnu trgovinu i PKS - Privredna komora Beograda potpisali su Sporazum o saradnji, pekinška komisija za obrazovanje i Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu Gradske uprave Grada Beograda potpisali su Memorandum o razumevanju, Pekinški simfonijski orkestar i Beogradska filharmonija potpisali su Memorandum o razumevanju.

IZLOŽBOM „ŠARMANTNI PEKING” SVEČANO OTVORENI „DANI PEKINGA U BEOGRADU”

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, v.d. gradonačelnika Pekinga Čen Đining i ambasador Kine Li Mančang svečano su danas na Kalemegdanu otvorili „Dane Pekinga u Beogradu”. Gosti iz Kine tokom dvednevne manifestacije predstavljaju se našem glavnom gradu izložbom fotografija „Šarmantni Peking” i tradicionalnim kineskim proizvodima i veštinama na štandovima kod Paviljona „Cvijeta Zuzorić”, ali i učešćem u brojnim sportskim i kulturnim događajima.

Kako je na otvaranju istakao gradonačelnik Mali, Beograd je prvi put u istoriji domaćin ovakve manifestacije, a prvi čovek Pekinga u Beogradu je nakon 37 godina.

– Siguran sam da će manifestacija doprineti daljem približavanju naša dva naroda. Beograd je kulturni centar ovog dela Evrope, mnogo se ulaže u nju, te nam je zbog toga i važno što se najveći kineski kulturni centar upravo i gradi u Beogradu. Važno je i to što je Beograđanima data prilika da se upoznaju sa istorijom, tradicijom i kulturom glavnog grada Kine – rekao je Mali i pozvao građane Beograda i goste da posete ovaj prelepo uređen prostor.

Pročitajte još - Vučić i Ming: Ulaganja iz Pekinga uprkos kontroli EU

Ulaganjem u turizam i direktnom avio linijom Peking – Beograd, koja je startovala juče, očekuje se i veći priliv turista iz jedne u drugu zemlju, ocenio je Mali, i poželeo gostima prijatan boravak u Beogradu.

Čen Đining je u ime Vlade Pekinga izrazio veliko poštovanje Beogradu i zahvalio svima koji su uložili napore da se manifestacija održi, naročito gradonačelniku Beograda.

– Prijateljstvo dva grada ima dugu tradiciju, a saradnja neprekidno dobija nove nivoe. Beograd je prvi evropski grad s kojim su prijateljski odnosi uspostavljeni još 1980. godine i otada je saradnja nastavljana u oblastima privrede, obrazovanja i sporta. Sve čvršće prijateljstvo razvija se i između samih građana – naglasio je Đining.

On je podsetio i da Peking ima tradiciju dugu tri hiljade godina, te da je više od 860 godina prestonica Kine. Danas je to metropola puna modernog duha, kazao je Đining, i poželeo lepu budućnost između dva grada.

Ambasador Li Mančag je naveo da Peking nije samo danas u Beogradu već da je naš glavni grad Pekingu „u srcu”. On je podsetio na staru kinesku poslovicu koja kaže da su odnosi dva grada sjajni kao sunčan dan, bez ijednog oblaka, kakav je danas bio dan u Beogradu, te da su baš i ovakvi odnosi između dve zemlje i dva glavna grada. On je izrazio očekivanje da će broj turista rasti jer dva grada umnogome mogu da se dopunjuju skoro u svim oblastima.

Svečanom otvaranju su prisustvovali predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, glavni urbanista Milutin Folić, gradski sekretari za informisanje Mirjana Pavičić, kulturu Ivona Jevtić, obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak, kao i direktor „Beogradske tvrđave” Petar Andrijašević, te direktor TOB-a Miodrag Popović i predsednik Privredne komore Beograda Milivoje Miletić.