SAMOHRANA majka Tatjana Aničić (42) i njen petogodišnji sin, ni krivi ni dužni trebalo je juče prinudno da budu iseljeni iz svog stana u Ulici Visokog Stevana na Dorćolu. Zbog sudskog procesa između bivšeg vlasnika stana i investitora zgrade na broju 54, gde oni sada žive, Tatjana je u opasnosti, iako su sva dokumenta o kupovini na njenoj strani! Iseljenje je otkazano do daljeg.

Izvršitelji su prvi put zakucali na Tatjanina vrata u avgustu prošle godine. Tek tada saznala je za sudski postupak, koji vode bivši vlasnik stana i investitor zgrade.

- Istog dana kada sam ja potpisala kupoprodajni ugovor, bivši vlasnik Srđan Jončić i investitor Željko Subošić potpisali su ugovor o razmeni ovog stana, čime je investitor ponovo postao vlasnik - tresući se kao prut pokušava da nam objasni zamršenu situaciju. - Ja sam od Subošića kupila krov nad glavom i Jončić je to znao, jer smo sve troje prisustvovali tome.

Problem je nastao kada je bivši vlasnik rešio da raskine ugovor sa Subošićem, jer ovaj nije ispunio dogovor - da mu da drugi objekat ili novac. Doneta je presuda da Tatjana mora napolje. Investitor je uložio žalbu, ali Prvi osnovni sud odbio je da preinači odluku.

- Nisam dobila nikakav papir za današnje iseljenje, jer je nova, a stara presuda okačena na oglasnoj tabli suda. Investitor to nije znao, a rok za novu žalbu je istekao - očajna je Tatjana.

- Ne možemo da izvršimo odluku suda jer policija nije izašla na teren - rekao nam je izvršitelj Savo Zagorčić. - Iseljenje se odlaže, ali ne možemo da kažemo do kada. To može biti ili do pravosnažnosti privremene mere ili do okončanja parnice.

Iako je dramatična situacija juče trajala kratko, Tatjana i njen sin nemaju kuda ukoliko ih ipak isele.

- Ne verujem da je ovo kraj. Ne znam hoću li moći da spavam mirno, jer sam čula da izvršitelji imaju manir da dođu i usred noći. U tom slučaju, preselićemo se u parkić - rekla nam je Tatjana.


LjUDI SE OKUPILI ISPRED ULAZA

POKRET "Živi zid", organizacije "Marks 21" i "Kolektivna odbrana stanara" prepoznali su vapaj Tatjane Aničić. Nekoliko desetina ljudi, mahom mladih, okupilo se ispred ulaza u zgradu da bi sprečili naum izvršitelja. Poneli su i transparente "Bez krova niko!", "Ne damo!".

Srećom, potrebe za njihovom radikalnim potezima, poput blokiranja ulaza u stan, nije bilo.