Pančevo: Sređuju bolnicu strave i užasa

V. RADULOVIĆ

22. 11. 2016. u 20:00

Obnavlja se Interno odeljenje Opšte bolnice, koje je u jezivom stanju. Radovi će početi u aprilu, posao bi trebalo da bude gotov do kraja 2017. godine

Панчево: Сређују болницу страве и ужаса

Foto A.Stanković

INTERNO odeljenje Opšte bolnice u Pančevu posle lošeg stanja u kom se nalazi decenijama, do kraja sledeće godine bi moglo da bude renovirano. Novi projekat trebalo bi da bude gotov do 5. decembra, kada će se sačekati saglasnost o izvođenju radova, a potom i novac iz pokrajinskog budžeta. Ako sve funkcioniše po planu, radoviće početi u aprilu, a vrednost je procenjena na 400 miliona dinara.

Od kada je internistički blok Opšte bolnice u Pančevu sagrađen, pre četrdesetak godine, nije bilo ulaganja u uređenje ovog dela bolnice sa najviše kreveta. Vreme je ostavilo duboke tragove na objektu i opremi, a Opštu bolnicu zbog internog odeljenja najčešće nazivaju "bolnica strave i užasa". Nakon promene rukovodstva bolnice, novi direktor dr Slobodan Ovuka najavio je promene.

- Idealan tajming za javnu nabavku, ako sve ide po planu bio bi januar, a radovi, koji bi počeli početkom aprila, trebalo bi da budu gotovi za oko osam meseci - tvrdi Ovuka. - Sopstvenim sredstvima uspeli smo da saniramo probleme na prijemnom odeljenju, kao i sanitarni čvor, ali radovi još nisu gotovi.

Jedna od prepreka adaptaciji internog bloka nalazi se na prvom spratu, gde je smešten Zavod za javno zdravlje, koji još nema svoju zgradu. Međutim, kad renoviranje počne, ova ustanova će morati da se iseli, a interno odeljenje dobije svoj prostor nazad.

- Od Sekretarijata za urbanizam Pančeva sačekaćemo saglasnost za izvođenje adaptacije, a prema nekim procenama potrebno je uraditi potpunu obnovu, da će ostati samo betonska oplata - kaže dr Ovuka.

Dr Slobodan Ovuka

Još jedan od problema s kojim se svakodnevno susreću zaposleni, ali i pacijenti u Pančevu je manjak prostora na odeljenju neurologije, koji bi se takođe rešio kada Zavod za javno zdravlje napusti zgradu.

VANSUDSKO PORAVNANjE OKO JAVNE NABAVKE

PROJEKAT koji je izradila jedna novosadska projektantska kuća za javnu nabavku bio je manjkav u svakom smislu, a zbog njega je i čitava obnova internog bloka bila u blokadi dve godine. Spor između ove kuće i Opšte bolnice završio je i na sudu, ali je rešenje ipak postignuto dogovorom o vansudskom poravnanju i aneksom ugovora. Po njemu će projekat biti u onoj formi na onovu koje će Sekretarijat za urbanizam moći da izda saglasnost, saznaju "Novosti".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Mister Berns

22.11.2016. 20:31

Ljudi idu da istražuju Mars, a mi u 21. veku treba da se radujemo što se konačno sređuju bolnice.