Za kuglu mi nudili 7.000 švajcaraca

Z. G.

16. 08. 2016. u 20:30

Na devetoj "Fićijadi" održanoj u Jagodini najveću pažnu privukao bagi penzionera iz Kragujevca. Nikola Prodanović: Nema para za koje bih ga dao

За куглу ми нудили 7.000 швајцараца

Nikola Prodanović u svom "fići"

NAJVEĆU pažnju na devetoj "Fićijadi", koju je u Jagodini organizovao "Fića", klub iz Kragujevca, privukao je automobil Nikole Prodanovića, penzionera iz Kragujevca, koga je nazvao "kugla", po nadimku svog sina Dušana. Ovaj bagi je star 39 godina i jedinstven je u Srbiji.

- Preradio sam krov, felne, migavce i stop svetla. Volan je od abarta. Ugradio sam sedišta, radio i zvučnike. NJegova je limarija, ali sam dodao prag, tako da su originalni samo motor i komande. Može da dostigne brzinu od 130 kilometara na sat - kaže ovaj sedamdesetpetogodišnji zaljubljenik u nekadašnju nacionalnu klasu.

Nikola i njegov sin Dušan imaju osam "fića" i svi su u voznom stanju. Najstariji, 52 godine, jeste "kontraš" na kom se vrata otvaraju suprotno. I Dušan, koji radi u Švajcarskoj i ima Klub "Zastava-oldtajmer", takođe je zaljubljenik u ova vozila.

- Za bagija su mi nudili 7.000 švajcarskih franaka, ali nisam hteo da ga prodam. Ne postoji novac za koji bih ga prodao, iako ga vozim samo kada je lepo vreme i kada su ovakvi skupovi. "Fića" me podseća na mladost, jer sam prvog kupio sedamdesetih godina prošlog veka kada sam kao bravar radio u Hrvatskoj - dodaje Nikola, koji je za bagija pre tri godine u Kragujevcu osvojio srebrnu nagradu.

Radovan Ivanović iz Nemačke, predsednik "Fića kluba" u Minhenu, došao je samo zbog skupa ljubitelja "fiće". Ostao je veran nekadašnjem ponosu kragujevačke "Zastave", pa i u Nemačkoj isključivo vozi "fiću" starog 51 i 46 godina.

- Imao sam "fijat", ali sam ga prodao i uvezao "fiću". Svi su mi se čudili, jer su, kažu, pobegli od njega iz Jugoslavije. Kada se pojavim na ulicama Minhena, svi me fotografišu, mašu, razvuku osmeh od uveta do uveta, dok se za luksuznim automobilima i ne okreću - kaže Radovan.

Dalibor Ignjatović, koji je iz istog razloga došao iz Pariza, ima tri komada "fiće". Izvršio im je kompletnu restauraciju i zaštitu.

- "Fića" je deo tradicije, kao što je folklor. Nekada je bio nacionalni ponos i sada ponovo postaje popularan - veli Dalibor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije