Dečja štafeta mira

M. RADETIĆ

07. 10. 2005. u 18:24

Na Kalemegdanu velika trka mališana u organizaciji Pokreta fokolara. Trka koja će simbolički povezati 232 grada iz 70 država sveta staruje na ostrvu Fidži, a završava se pred Staklenom palatom.


POKRET fokolara, koji se rodio u Rimokatoličkoj crkvi, a okuplja pripadnike raznih vera, organizuje u nedelju na Kalemegdanu trku za decu i omladinu, kao deo velike svetske trke koja će povezati 232 grada iz 70 različitih država sveta. Deca različitih kultura i vera trčaće na važnim mestima naše planete - od Staklene palate Ujedinjenih nacija, do svetog grada Jerusalima, od Indonezije, pogođene cunamijem, do Indije u kojoj će se sresti različite religije.
Cilj manifestacije je, kaže Martina Starbek, član našeg pokreta fokolara, da se posvedoči želja za izgradnjom ujedinjenog sveta, u kojem će se svi osećati kao u jednoj porodici. U tome ih rukovodi zlatno pravilo zapisano u svetim knjigama svih glavnih svetskih religija, koje glasi: "Čini drugima ono što želiš da i drugi tebi čine". Biće to praktično sportski dan u kojem će hiljade dece trčati, voziti bicikle, rolere, kajake, "kako bi nad svetom na simboličan način zasijala duga mira".
Pokrovitelj trke, u kojoj će se za 24 časa "optrčati svet", jeste Sekretarijat za omladinu i sport grada Beograda, u okviru Međunarodne godine sporta i telesnog vaspitanja.
- Dogovoreno je da se u svakoj vremenskoj zoni trči samo između jedanaest i dvanaest časova, a da se onda, na određeni način, štafetna palica preda susednoj vremenskoj zoni - kaže Martina Starbek. - Ostrvo Fidži u Pacifiku biće prva etapa trke, a tačno u 12 časova štafeta će biti predavana sledećim vremenskim zonama. Mi ćemo, na primer, štafetu primiti od zone u kojoj su Finska, Egipat, Južnoafrička Republika, a predaćemo je Engleskoj, Maroku, Obali Slonovače. Tako će, čas za časom, biti sastavljana i završna poruka manifestacije.
Mir i okončanje svih sukoba u svetu deca će zahtevati pred Staklenom palatom Ujedinjenih nacija, u Jerusalimu će odneti poruku mira na sveta mesta tri monoteističke religije; u Nagasakiju (Japan) krenuće se s mesta na koje je, pre 60 godina, bačena atomska bomba, u Novoj Kaledoniji trka započinje u Sent Luisu, mestu sukoba ostrvskih domorodaca; u Panami će se trčati preko Mosta dveju Amerika, Mađari i Slovaci preći će most preko Dunava "Marija Valerija", podignut u znak okončanja suparništva između ovih dvaju naroda.
U Oslu, u trku će se uključiti kajaci, u Meksiku će se proći pored Antropološkog muzeja - spomenika pretkolumbov ske i domorodačke kulture, u Melburnu se polazi sa Trga federacije, simbola multietičkog australijskog društva.
- U Kombatoreu, u Indiji, zajedno će trčati deca hrišćana i hinduista, u Kairu, pod piramidama, hrišćana i muslimana, u Buenos Ajresu i brojna deca Jevreji, u Bangkoku hrišćani i budisti - kaže Starbekova.
Izbor je pao na Kalemegdan u Beogradu zato što se grad uzdiže nad ušćem dveju reka, koje simbolički povezuju narode istoka i zapada. U trci učestvuju mladi od Niša do Subotice, uključujući decu manjina - Rusina, Mađara, Hrvata... Trka i u Beogradu počinje u jedanaest, mogu da učestvuju svi koji žele, a u planu je da se sa trke poruka mira preda patrijarhu Pavlu, beogradskom nadbiskupu Hočevaru, muftiji Jusufspahiću, rabinu Isaku Asielu i predsedniku Srbije Borisu Tadiću. Okupljanje je kod fontane na Kalemegdanu, trči se od kule Nebojša do Spomenika pobedniku, crkve svete Petke, Zoološkog vrta i nazad, a svi uesnici dobiće na poklon - lepu torbicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije