KRALJEVSKI GLAMUR I LUKSUZ: Čuveni Rojal Askot festival privlači pažnju ljubitelja konja i skupocenosti širom planete

V.D.

23. 06. 2023. u 08:17

JUN mesec je u Engleskoj rezervisan za čuveni Rojal Askot festival koji se održava na istoimenom trkalištu koje se nalazi na tridesetak milja od prestonice, Londona

КРАЉЕВСКИ ГЛАМУР И ЛУКСУЗ: Чувени Ројал Аскот фестивал привлачи пажњу љубитеља коња и скупоцености широм планете

Foto: Profimedia

Hipodrom u Askotu je osnovala kraljica Ana, 1711. godine a prvi Gold Kup na distanci dugoj 4014 metara po kome je ovo trkalište postalo popularno održan je 1807. godine i pobedu je odneo trogodi ždrebac Master Džeki.

Na ovogodišnjem petodnevnom festivalu koji je počeo u utorak imaćemo priliku da gledamo čak 35 trka sa ukupnim nagradnim fondom od oko 10 miliona funti. 

Izuzetno težak i emotivan zadatak pripao je Kralju Čarlsu III i Kraljici Kamili koji su otvorili festival. Poznato je, da je pokojna Kraljica Elizabeta II bila strastveni ljubitelj konjskih trka I slobodno možemo reći simbol tog sporta u celom Svetu a punih sedam decenija učestvovala je svečanoj povorci na otvaranju najvećeg konjičkog festivala na planeti. 

Foto: Profimedia

Tokom Elizabetine vladavine konji u njenom vlasništvu su ostvarili čak 24 pobede u trkama na Rojal Askot festivalu a ljubičasto-zlatne boje kraljevske porodice ove godine će braniti sedam engleskih punokrvnjaka.

Kraljici u čast je trka po imenu “Platinum džubili stejks” u “Kvin Elizabet džubili stejks” a ta trka najvišeg ranga na programu je u subotu od 16.40.

Tip analiza i prognoza:

Petak 17.20 “Koronejšn stejks” 1600 metara

U grup 1 nadmetanju za nagradni fond od 600 000 funti boriće se sedam omica. Kao prvi favorit svakako se izdvaja Tahira u vlasništvu čuvenog Age Kana koja je do sada slavila tri puta i zabeležila jedno drugo mesto. 
Bukmejkeri velike šanse daju i omici Meditejt koju trenira rekorder po broju pobeda na Rojal Askot festivalu. Irac, Ejden O' Brajen sa čak 83 trijumfa a u njenom sedlu će se naći najbolji džokej na ostrvu, Rajan Mur. Ovaj tim će dati sve od sebe da se osveti Tahiri za poraz iz irskih “1000 gvineja”.

“Tip” bi kao potencijalno iznenađenje u ovoj trci izvojio omicu “Kvin for ju” koja dolazi iz nešto slabijih trka ali sa formom koja je usponu. Zanimljivo je da će nju jahati iskusni džokej Robert Havlin koji je 2001. godine slavio u tadašnjem “Jugoslovenskom derbiju” na beogradskom hipodromu sa grlom Džoker Džek.

Kvote za pobednika

Tahira 1,61

Meditejt 5

Kvin for ju 8

Saund of heven 11

Mamas grl 19

Komra 26

Rimarki 29

NAŠ TIP: Kvin For Ju plasman u prva dva (kvota 3,75)

Foto: Profimedia

Subota 16.40 “Kvin Elizabet II džubili stejks” 1200 metara

Na startu trke koja se trči kraljici u čast videćemo 16 učesnika koji će probati da zarade bar deo kolača koji iznosi milion funti. Zanimljivo je da su za ovu trku prijavljena i dva grla koja su trčala na otvaranju festivala u utorak što nije tako čest slučaj kada su trke konja u pitanju. Jedan od tih je i drugi favorit trke šestogoda omica Hajfild Princes koja je u trci “Kings stend stejks” zauzela drugo mesto.

Prvi favorit trke je gost iz Australije Artorius koji je prošle sezone zauzeo treću poziciju u ovom nadmetanju. “Tip” bi izdvojio šestogodog kastrata Velingtona koji je tokom svoje karijere na hipodromu Ša Tin u Hong Kongu zaradio čak 6 miliona funti. S obzirom da je ovo sprintersko nadmetanje u kojima su moguća brojna iznenađenja ne bi ništa bilo čudno da pehar odnese i neki učesnik sa dvocifrenom kvotom kao što su Sahred, Rohan i Al Suhejl.

Kvote za pobednika:

Artorius 4,5

Hajfild Princes 6,5

Velington 6,5

Kinros 8

Sahred 10

Rohan 11

Art Pouer 13

Al Suhejl 17

NAŠ TIP: pobednik Velington (kvota 6,5)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)