DERBI NA MONŽUIKU: Barselona i Atletiko za priključak vodećem dvojcu

O. M.

03. 12. 2023. u 11:07

DERBI 15. kola španske La lige igra se na stadionu "Luis Kompani" gde Barselona od 21 čas dočekuje Atletiko iz Madrida.

ДЕРБИ НА МОНЖУИКУ: Бaрселона и Атлетико за прикључак водећем двојцу

FOTO: Tanjug/AP

Ekipe su trenutno iizjednačene na deobi trećeg i četvrtog mesta sa 31 bodom dok prve dve pozicije dele, sa po 38 bodova, Real Madrid i Đirona. Doduše, Barselona ima jednu utakmicu manje, a Atletiko čak dve od vodećeg dvojca.

Barselona ima samo jedan poraz, koji je krajem oktobra doživela u "El klasiku" od real Madrida, ali je za njen zaostatak na tabeli kriv relativno veliki broj remija - čak četiri puta je šampoin igrao bez pobednika ove sezone. Toliko puta su remizirali cele prošle sezone kada su se okitili titulom.

Izabranici Ćavija Ernandeza igrali su nerešeno i u prethodnom kolu kada su autogolom Florijana Ležena u 83. minutu stigli do zasluženog boda.

Ranije ove nedelje, Barselona je pobedom nad Portom od 2:1 na ovom istom stadionu obezbedila plasman u osminu finala Lige šampiona. Portugalci su vodili od 30. minuta golom Pepea ali je Pedri poravnao samo 120 sekundi kasnije. Pobedu Barse doneo je nekadašnji junior Porta Žoao Feliks golom u 57. minutu. 

Portugalac je inače pozajmljeni igrač Atletika, ali u ugovoru o posudbi nema nikakve klauzule da ne može zaigrati protiv matičnog kluba tako da će on biti jedna od Ćavijevih uzdanica.

Ćavija mora da zabrine podatak da je utakmica protiv Porta bila četvrta uzastopna u kojoj Barselona prima prvi gol na meču. Šahtjor je jedini uspeo da sačuva vođstvo, Rajo je osvojio bod, dok je Alaves poput Porta dozvolio preokret.

Ali Atletiko Madrid je takva ekipa da ćete protiv njih teško preokrenuti ako oni prvi postignu gol. Čak i Barseloni to nije uspelo u pet od poslednjih šest takvih situacija protiv "jorgandžija".

Atletiko se trenutno nalazi na trećoj poziciji, na kojoj je završio prošlu sezonu, ali je tada posle 13 odigranih utakmica imao 24 boda, sedam manje nego što ima sada. Sedam bodova zaostatka za vodećim dvojcem moglo bi lako da se pretvori u jedan u koliko izabranici Dijega Simeonea pobede u obe utakmice manje. Atletiko je jedini tim koji je naneo poraz Real Madridu, dok je svoja dva poraza doživeo od ekipa iz sredine tabele, Las Palmasa i Valensije.

Poput Barselone i Atletiko je tokom protekle sedmice obezbedio svoje mesto u osmini finala Lige šampiona. "Jorgandžije" su u petom kolu savladale Fejenord sa 3.1 (uz dva autogola domaćih igrača, ali pobedi se u zube ne gleda) i poslali holandskog šampoina u šesnaestinu finala Lige Evrope dok će u osminu finala LŠ s njima Lacio.

To je bio jedan od prioriteta uprave Atletika pošto je ovaj tim prošle sezone ispao u grupnoj fazi elitnog klupskog takmičenja, a to je luksuz koji ekipa ovog renomea sebi ne sme da dozvoli.

Prethodnoje Atletiko golom nekadašnjeg igrača Barselone Antoana Grizmana savladao Majorku dsa 1:0 na gostovanju. Grizmanu je to bio 170. gol u crvneo-belom dresu čime je izbio na deobu drugog mesta večite liste strelaca Atletika.

Atletiko je sada u seriji od četiri pobede, uz gol-razliku 13:2 u tom periodu. To bi trealo da podigne samopouzdanje ekipi pred gostovanje šampionu koga na njihovom terenu nisu pobedili od 2006. godine. Ali ova utakmcia se ne igra na Nou kampu nego na Olimpijskom stadionu "Luis Kompani, na brdu Monžuik. Doduše, ova dva zdanja udaljena su ne više od šest ili sedam kilometara jedan od drugog, ali će igračima Atletika svakako biti lakše na manjem stadionu pa se možda posle 23 neuspešna gostovanja Barseloni vrate sa sva tri boda u Madrid.

Utakmice ova dva tima uvek su pune naboja što govori i statistika o broju kartona na poslednjih pet duela kada je podeljeno ukupno 31 žuti i tri crvena kartona, skoro sedam kartona po utakmici.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 1,68) 

POGLEDAJTE PRVU EPIZODU EMISIJE "KLADIONIČARSKE PRIČE"

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna prestala da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

ČUDO U BEOGRADU: Ruska himna "prestala" da se intonira tokom dodele zlata, a onda se desilo - ovo (VIDEO)

Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena...

28. 04. 2024. u 19:44

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!