DECENIJSKI "POST" URUGVAJA: "Ludak" Vratio Suareza u reprezentaciju za duel sa svetskim šampionima

O. M.

16. 11. 2023. u 10:41 >> 10:41

DERBI petog kola južnoameričke zone kvalifikacija za odlazak na Svetsko prvenstvu u fudbalu 2026. godine, odigraće se ove noći u Argenitini gde zvanični šampion sveta dočekuje velikog rivala Urugvaj.

ДЕЦЕНИЈСКИ ПОСТ УРУГВАЈА: Лудак Вратио Суареза у репрезентацију за дуел са светским шампионима

Foto: EPA-EFE/ANTONIO LACERDA

Utakmica će biti odigrana u noći između četvrtka i petka na legendarnoj Bombonjeri u Buenos Ajresu.

Posle četiri kola Argentina je prva na tabeli sa maksimalnih 12 bodova, dok Urugvaj ima pet bodova manje i deli od drugog do četvrtog mesta sa Brazilom i najprijatnijim iznenađenjem dosadašnjeg toka kvalifikacija, Venecuelom.

Večeras će se ovaj "Klasiko Rio de la plate" odigrati 193. put po zvaničnoj FIFA statistici, mada su odigrali još dvadesetak utakmica u kojima je Argentina igrala pod okriljem neke od rivalskih fudbalskih asocijacija umesto zvaničnog FAF-a.

Argentina ima bolji skor, ostvarila je 90 pobeda, naspram 57 Urugvaja, dok je 40 utakmica završeno bez pobednika. U 21. veku odigrali su 18 utakmica, a "gaučosi" su pobedili 11 puta. Pet mečeva završeno je neodlučeno a Urugvaj je ostvario samo dve pobede.

U okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo igrali su samo 14 puta, jer su se nekad kvalifikacije u Konmebol zoni igrale po drugačijem sistemu pa se najjače selekciju nisu sastajale.

Argentina je ozbiljno shvatila ove kvalifikacije i čini se kako izabranici Lionela Skalonija igraju da će plasman na Mundijal obezbediti znatno pre kraja ciklusa. Ovo je naročito moguće kada se zna da od ovog Mundijala Južna Amerika daje šest sigurnih mesta i jedno u plej-ofu.

Gaučosi su do sada pobedili Ekvador (1:0), Boliviju (3:0), Paragvaj (1:0) i Peru u prošlom kolu sa 2:0. Bez primnjenog gola u kvalifikacijama su od 29. marta 2022. godine, a bez poraza od 28. marta 2017. godine ili kvalifikacija za Mundijal 2018 u Rusiji kada ih je pobedila Bolivija u svom La Pazu na tri kilometra nadmorske visine. Prošle kvalifikacije bile su prve bez poraza za Argentinu otkad sde igra u ovom formatu.

Gaučosi su u nizu od 14 utakmica bez poraza, nakon što su izgubili u prvom kolu Mundijala od Saudijske Arabije.

S druge strane, Urugvaj traži prvu pobedu nad velikim rivalom posle ravno deset godina i jednog meseca. Izabranici Marsela Bijelse su u prošlom kolu skinuli skalp Brazilu, ali ta utakmica odigrana je u Urugvaju. Nebesko-plavi su na dva gostovanja do sada osvojili samo jedan bod i to u Kolumbiji gde su tek sa igračem više u prvom minutu nadoknade stigli do izjednačenja na 2:2, dok su u Ekvadoru poraženi sa 2:1. Kod kuće su u prvom kolu pobedili Čile sa 3:1.

Urugvaj ima samo dve pobede na poslednjih devet gostovanja u kvalifikacijama a na pet od poslednjih pest primili su najmanje dva gola. "Ludak" Bijelsa je rešio da za ovaj klasiko u tim vrati veterana Luisa Suareza, dok od svog imenovanja na selektorsku funkciju nije zvao Musleru, Kaseresa i Kavanija. Ovog poslednjeg je imao u planu, ali ga je povreda mišića sprečila da se odazove.

S druge strane, u redove Argentine vraćaju se Paolo Dibala i Anhel di Marija mada je malo verovatno da će ijedan od njih dvojice biti u startnih 11 na Bombonjeri.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 1X&2+ (kvota 1,53) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)