"TOBDŽIJE" VIŠE NISU GOSPODARI SVOJE SUDBINE: "Plavci" na samo devet bodova od borbe za opstanak

O. M.

02. 05. 2023. u 14:13 >> 14:13

LONDONSKI derbi između Arsenala i Čelsija zatvoriće 34. kolo engleske Premijer lige.

ТОБЏИЈЕ ВИШЕ НИСУ ГОСПОДАРИ СВОЈЕ СУДБИНЕ: Плавци на само девет бодова од борбе за опстанак

FOTO: Tanjug/AP

Meč je bio planiran da se odigra u subotu veče, ali je odložen za danas iz bezbednosnih razloga. Tako je Metropoliten policija "režirala" smenu na čelu tabele, pošto "tobdžije" posle teškog poraza od 4:1, koji im je, u odloženoj utakmici 12. kola, naneo novi lider i stari šampion Mančester siti nisu uspeli da eventualnom pobedom nad Čelsijem spreče, bar privremeno, građane da se vrate na prvo mesto. 

Dva gola Kevina de Brujnea, po jedan Džona Stounsa i Erlinga Holanda, kojim je Norvežanin postao novi rekorder premijer lige sa 33 gola u sezoni sa 38 utakmica (a Siti ima da odigra još šest do kraja) donela su prvi prvenstveni poraz Arsenalu još od februara kada je takođe od njega bolji bio aktuelni šampion, samo što je tada De Brujne postigao jedan gol, Holand standardno dodao svoj, a umesto Stonsa upisao se Džek Griliš. Čast Arsenala u tom meču donekle je spasao Saka dok je jedini strelac u poslednjem duelu bio Rob Holding.

Siti je pobedom nad Fulamom od 2:1 iskoristio "set loptu" i sada ima bod viška uz meč manje, pa je sve izvesnije da će čudo koje sa klupe Arsenala režira Mikel Arteta sprečiti njegov učitelj Pep Gvardiola.

"Građani" sada imaju sudbinu u svojim rukama a Arsenal će možda morati da se zadovolji utešnom nagradom, povratkom u Ligu šampiona posle sedam sezona. To je u ostalom i bio glavni cilj koji je uprava postavila pred Artetu, ali posle svega što se izdešavalo poslednjih nešto manje od mesec dana, tačnije od propuštenih 2:0 najpre protiv Liverpula, a onda i Vest hema i jedva sačuvanom bodu protiv fenjeraša Sautemptona da i ne govorimo, mora da ostane gorak ukus u ustima navijača Arsenala.

Poraz u sredu na "Etihadu" obeležio je sedmu uzastopnu utakmicu u kojoj je Arsenal i postigao i primio gol, poslednji put mrežu je sačuvao pre mesec i po dana na gostovanju Fulamu, a  "tobdžije" samo dva puta ove sezone nisu opravdale nadimak - u remiju bez golova na "Emirejtsu" protiv Njukasla i na gostovanju Evertonu gde su pretrpele minimalan poraz.

Navijači Čelsija ove sezone u čudu gledaju šta radi novi vlasnik Ted Boeli. Njegova odluka da na klupu vrati Frenka Lamparda pokazala se kao veoma nepromišljena posle još jednog poraza, petog u nizu u okviru serije od osam utakmica bez pobede. Čelsi više ne može da se nada bodovima ni u takozvanim "malim londonskim derbijima" protiv ekipa kakva je Brentford koji je pobedom od 2:0 odneo bodove sa "Stamford bridža".

Nakon što je Kristal Palas slavio sa 4:3 u drugom derbiju Londona je u subotu preskočio je Čelsi na 11. mestu i "plavci" sada imaju smo devet bodova više od Notingem foresta koji je u zoni ispadanja.

"Plavci" odavno nemaju ni matematičke šanse da se umešaju u borbu za Ligu šampiona, a i ostali evrokupovi ostaće gotovo je izvesno samo san za ekipu sa "Stamford bridža". Iako je jasno da je Lampard samo privremeno, mada nesrećno, rešenje na klupi do dolaska Maurisija Poketina, ime legende kluba moglo bi zauvek da ostane upisano u anale po jednom negativnom rekordu. Poraz od Arsenala bio bi 20. u sezoni računajući sva takmičenja, a to se Čelsiju nije desilo nikad od početka ere Premijer lige. Poslednji put tako nečemu navijači plavaca svedočili su u sezoni 1987/88.

Čelsi je od povratka Lamparda postigao samo jedan gol koji je iako pripisan Galaheru zapravo tehnički autogol jer se lopta odbila od golmana Brajtona i promenila pravac.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj

novoj aplikaciji.

NAŠ PREDLOG: 1 ( kvota 1,60)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)