VERSKI RAT! Derbi koji prevazilazi sve granice!

V.D.

03. 09. 2022. u 10:10

VEĆ u šestom kolu škotskog prvenstva gledaćemo prvi ovosezonski "Old firm" derbi

ВЕРСКИ РАТ! Дерби који превазилази све границе!

Profimedia

Danas od 13.30 na "Seltik parku" u Glazgovu domaći Seltik će ugostiti svog najvećeg rivala Rendžers.

Nigde u svetu ne postoji odnos kakav je između Seltika i Rendžersa. Pristalice ovog kluba sukobljavaju se na svim poljima. Navijači su drastično podeljeni. Zapravo, ne postoji stvar koja ih povezuje, osim toga da se njihovi omiljeni klubovi nalaze u istom gradu.

Sukobi navijačkih grupa povezani su sa religijom (katolici i protestanti), politikom (separatisti i lojalisti), etničkim poreklom (Irci i Škoti) i klasnom pripadnošću (radnička i srednja klasa).

Rendžers ove godine slavi 150. rođendan  i najtrofejniji je tim u Škotskoj sa čak 55 osvojenih titula u prvenstvu. Seltik koji je 16 godina mladji podizao je trofej namenjen šampionu Škotske 52 puta.

Domaćin je sjajno počeo ovu sezonu. Igraju u neverovatnoj formi s obzirom da su na pet mečeva zabeležili isto toliko pobeda. Nalaze se na prvom mestu sa 15 bodova i gol razlikom 22:1.

Jedino ko je uspeo da savlada golmana Harta nekadašnjeg reprezentativca Engleske bio je Aleks Jakoviti štoper Ros Kauntija.

Izabranici Đovanija van Bronhorsta poput njihovih najvećih rivala igraju odlično. Nalaze se na drugoj poziciji sa 13 osvojenih bodova. Zabeležili su četiri pobede i jedan remi na gostovanju Hibernijanu u četvrtoj rundi, kada su pobedu ispustili u sudijskoj nadoknadi.

Obe ekipe će ove sezone nastupati u najelitnijem evropskom takmičenju, Ligi šampiona.

Svoju avanturu Seltik započinje u utorak na istom ovom stadionu gde u goste stiže aktuelni prvak Evrope, Real Madrid. Pored kraljevskog kluba u grupi "F" se nalaze još i Šahtjor i Lajpcig.

Rendžers je svoje mesto u Ligi šampiona kao vicešampion Škotske izborio kroz kvalifikacije. Prvo su nadoknadili dva gola minusa iz prvog meča protiv vicešampiona Belgije, Uniona, da bi u plej-ofu nakon 2:2 na "Ajbroksu" savladali minimalnim rezultatom PSV Ajndhoven u gostima. U sredu će "policajci" odigrati svoj prvi meč u eliti nakon 12 godina pauze. Gostovaće Ajaksu na "Johan Krojf areni" a pored šampiona Holandije u grupi će voditi bitke sa Liverpulom i Napolijem.

Na poslednjih pet derbija u prvenstvu videli smo po dve pobede na obe strane i jedan remi. Dok je Rendžers slavio u finalu kupa u aprilu ove godine nakon produžetaka.

Poslednji meč na ovom stadionu odigran je u maju ove godine kada je Seltik remijem osigurao novu titulu prvaka. 

Trener gostiju će imati dosta problema sa sastavljenjem tima s obzirom da su van stroja Dejvis, Helander, Hadži a neizvestan je i nastup Toma Lourensa, strelac na prvom meču protiv PSV-a.

Na sreću domaćih navijača "zeleno-beli" će nastupiti u punom sastavu.

Mečevi ova dva rivala su uvek nešto više od fudbala i pobednika je jako teško prognozirati ali mi ćemo blagu prednost dati domaćinu.

NAŠ TIP: 1 (kvota 1,9)

TIP ZA HRABRIJE: Prvi strelac Kyogo Furuhashi (kvota 6,07)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista

Rat u Ukrajini doveo je do toga da se Rusija, kada je o sportu reč, osim nekoliko izuzetaka, uglavnom "okrene sebi", jer na međunarodna takmičenja njeni sportisti uglavnom ne mogu zbog uvedenih sankcija. A to "okretanje sebi" predsednik Rusije Vladimir Putin iskoristio je da podseti svoje sunarodnike na važnost bavljenja sportom čak i kada nisu profesionalci. A iskoristio je i da nešto naredi - izvršnoj vlasti, koja je u Rusiji potčinjena predsedniku, jer tamo vlada predsednički sistem.

22. 04. 2024. u 16:13

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda