ĆUPRIJA ČUVA SEĆANJE NA VELIKE ŽENE : Edukativno-dokumentarna izložba „Znamenite Ćupričanke 20. veka" otvorena od četvrtka

Z. GLIGORIJEVIĆ

17. 05. 2021. u 13:49

USTANOVA kulture „Ćuprija“ 20. maja u 19 časova u svojoj Galeriji otvoriće izložbu „Znamenite Ćupričanke 20. veka“, istoričara Stefana Stamenkovića.

ЋУПРИЈА ЧУВА СЕЋАЊЕ НА ВЕЛИКЕ ЖЕНЕ : Едукативно-документарна изложба „Знамените Ћупричанке 20. века отворена од четвртка

Foto: Ustanova kulture

 To je prva izložba ovakve vrste u Ćupriji i ovom delu Srbije, čiji je fokus na kulturnoistorijskom razvoju jednog podneblja ostvarenom kroz dela velikih žena. Kao takva, ova izložba je pred sobom postavila nekoliko ciljeva.

Možda bi najvažniji od njih bio odavanje počasti velikim ženama koje su ime Ćuprije proslavile u zemlji i sa ponosom pronosile kroz svet, odnosno ženama koje su svojim nesebičnim radom i zalaganjem učinile Ćupriju boljim mestom za život. Cilj ove izložbe je i edukacija građanstva, u prvom redu mlađih naraštaja o životnim delima žena koje su se rodile u Ćupriji ili su se u nju doselile, koje su stvarale u ovom gradu, a koje su potpuno nezasluženo ostale na marginama istorije, odnosno zaboravljene. Ćuprija se tako svrstava među retke gradove u Srbiji koji su na ovakav način napravili omaž svojim znamenitim sugrađankama.

Izložba će biti otvorena do 4. juna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna