IZAZOVI MAŠTE: Slikar Vuk Vučković o delima koje je predstavio u galeriji "Štab"

M. KRALj

17. 05. 2021. u 11:26

TEŽEĆI ka izazivanju snažnog vizuelnog utiska, pančevački umetnik Vuk Vučković, koji se poslednje decenije pozicionirao na domaćoj likovnoj sceni, ali skrenuo pažnju na sebe i u međunarodnim okvirima, upustio se u istraživanja koja je predstavio u novom izložbenom prostoru galerije "Štab".

ИЗАЗОВИ МАШТЕ: Сликар Вук Вучковић о делима које је представио у галерији Штаб

Foto Arhiva

Reč je o seriji apstraktnih slika Art lover ("Ljubitelj umetnosti"), započetih u ovoj godini, izvedenih tehnikom akrilnih boja na lanenom platnu, kao i radovima iz ciklusa "Kosmički predeli".

Na ovim platnima autor kombinuje raznolike stilove i tehnike, kao što su akcioni ekspresionizam, enformel, opart, strit art, popart, ali i mnoge druge, kako kaže, još nedefinisane, pravce savremene umetnosti.

- Ciklus radova Art lover je veoma značajan za moj tehnički i misaoni napredak - objašnjava Vučković za "Novosti".

Foto Arhiva

- Rad na ovim slikama mi je omogućio veći stepen slobode eksperimentisanja. Mali format je za mene bio izazov sa kojim se do sada namerno nisam susretao, ali u toku rada sam otkrio brojne njegove prednosti. Svi radovi pomenute serije izvedeni su na platnu veličine 40 puta 40 centimetara. Dinamičnost i jednostavnost koju taj format zahteva mi je dala mogućnost da predstavim veliki broj različitih radova.

STIŽE I UZBUDLjIVI "VAŠINGTON"

SLIKAJUĆI svoje verzije svetskih i domaćih gradova, Vučković je do sada, na velikim platnima, uradio "portrete" Beograda, Njujorka, Londona, Novog Sada, Čikaga, Beča, Pančeva. Digitalni printovi Beograda i Novog Sada, postali su i njihovi zvanični suveniri:

- Nastavljam rad i na opusu slika "Uzbudljivi gradovi", pre Art lover serije započeo sam da slikam "Vašington", uskoro ću nastaviti rad na toj slici - ističe umetnik.

Prepoznatljiv po platnima velikih formata na kojima predstavlja svoju viziju velikih gradova, Vučković se u jednom broju radova sa ove postavke, okrenuo ka nekim novim predelima, pa su tu "Kongo", "Ekvador", "Arizona", "Ostrva".

- Većina tih radova nastala je u toku prethodne godine - dodaje autor.

- Ideja je uglavnom dolazila spontano, u toku samog rada. Nazive sam radovima dao naknadno, i to je bilo intuitivno, bez promišljanja i namere da jasno odredim motive koji su naslikani. Voleo bih da gledaoci u njima potraže značenje prema svom senzibilitetu.

Foto Arhiva

Verovatno je razlog smanjenog fizičkog kretanja u prethodnom periodu uticao da na ove destinacije stignem maštajući i radeći u svom ateljeu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili