DUG ZA STRUJU ISELIO ČUVARE PRIRODE: U Odžacima posle 16 godina skinuta tabla sa sedišta ekološkog pokreta jer ne mogu da pokrivaju troškove

Z. R.

10. 05. 2021. u 06:34

SA zgrade u Bačkoj ulici u Odžacima skinuta je tabla koja je više od 16 godina označavala da je tu sedište Ekološkog pokreta Odžaka (EPO). To je bio poslednji čin iseljavanja ekologa iz dodeljenih prostorija, koje je nedavno započeto isključenjem sa električne mreže zbog duga za struju.

ДУГ ЗА СТРУЈУ ИСЕЛИО ЧУВАРЕ ПРИРОДЕ: У Оџацима после 16 година скинута табла са седишта еколошког покрета јер не могу да покривају трошкове

Ekološki pokret ostao bez prostorija / Foto EPO

- Prostorije su nam bile ustupljene na besplatno korišćenje po ugovoru koji je više puta obnavljan. Problemi su počeli donošenjem uredbe Vlade Srbije, kojom je propisano da se za dodeljeni prostor plaća 20 odsto procenjene ekonomske zakupnine. Drugo veliko opterećenje bilo je plaćanje računa za struju - navodi predsednik EPO Ivica Ćirić.

On kaže da je EPO, iako je bio izuzetno mali potrošač struje, morao svakog meseca, sa TV pretplatom i raznim naknadama, da plaća račun od najmanje 800 dinara.

- Premda smo za celu 2019. godinu potrošili svega 294 kilovat-časa, EPS nije uslišio našu molbu da nam naplaćuje samo efektivnu potrošnju ili da nas oslobodi plaćanja struje - napominje Ćirić.

Ekolozi podsećaju da se u javnosti barata pojmom "stvaranje podsticajnog okruženja za rad nevladinog sektora", ali se postiže suprotan efekat neoslobađanjem udruženja od preteranih finansijskih obaveza.

Ekološki pokret Odžaka je, ukazuje njegov predsednik, godinama insistirao da se problem finansiranja nevladinih organizacija (NVO) reši po modelu koji se primenjuje u opštinama Senta, Bačka Topola i Bač.

- Tamo se paralelno raspisuju dva konkursa za finansiranje NVO - jedan za pokrivanje materijalnih troškova, a drugi za projekte. Za opstanak udruženja mnogo je bitniji prvi konkurs, koji se u opštini Odžaci ne raspisuje, a u drugom se izričito zabranjuje da se novac koristi za pokrivanje materijalnih troškova udruženja, van projekta - predočio je Ćirić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)