IZLOŽBA POVODOM DANA GRADSKOG MUZEJA U VRŠCU: "Žene u antičkom Rimu" biće otvorene u nedelju, 9. maja

J.J.Baljak

07. 05. 2021. u 18:04

NA DAN Gradskog muzeja u Vršcu, u nedelju 9. maja, od 18 časova, biće otvorena izložba "Žene u antičkom Rimu" autorke Gordane Ković, arheologa i muzejskog savetnika Narodnog muzeja u Šapcu.

ИЗЛОЖБА ПОВОДОМ ДАНА ГРАДСКОГ МУЗЕЈА У ВРШЦУ: Жене у античком Риму биће отворене у недељу, 9. маја

Foto: J.J.B.

Izložba se bazira na arheološkim otkrićima, otkrivenim na teritoriji današnje Srbije – predmetima iz svakodnevnog života, posuđu i nakitu, koje su Rimljanke koristile mahom u 3. veku.

Autorka se potom osvrće na položaj i život žene u antičko doba, navodeći primere biografija nekoliko najznačajnijih žena rimskog sveta, na osnovu kojih možemo prosuditi kakav i koliki su uticaj imale na tadašnje društvo, u kom su muškarci imali dominantu ulogu. U takvim okolnostima žena se mogla uzdati jedino u zaštitu boginja, vlastitu snalažljivost ili mušku slabost.

Ove interesantne biografije su dobar pokazatelj koliko se položaj žena izmenio tokom istorije u odnosu na danas i koliko je iskorak napravljen u pogledu ženskih prava i sloboda. A pored svega toga, prezentovani materijal je veoma značajan, jer nas upućuje kako se živelo na ovim prostorima tokom rimske vladavine.

Istim povodom, ulaz u muzejske zgrade Konkordija i Apoteka na stepenicama biće besplatan.

Foto: J.J.B.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)