AUTO-PUT ZA BOLJU BUDUĆNOST: Lokalna samouprava "Moravski koridor" vidi kao šansu za razvoj čitavog kraljevačkog kraja

G. ĆIROVIĆ

06. 05. 2021. u 09:11

SKORAŠNjI početak izgradnje deonice "Moravskog koridora" - od Adrana nadomak Kraljeva, do Mrčajevaca - stvoriće brojne mogućnosti i za druge investicije, te razvoj privrede kraljevačkog kraja.

АУТО-ПУТ ЗА БОЉУ БУДУЋНОСТ: Локална самоуправа Моравски коридор види као шансу за развој читавог краљевачког краја

Foto G. Šljivić

Po završetku radova, auto-put od Preljine do Pojata - koji će u dužini od 112 kilometara spojiti koridore 10 i 11 - predstavljaće pravu žilu kucavicu centralne Srbije i priliku da se privuku novi strani, ali i domaći ulagači.

- Trasa novog auto-puta će kroz kraljevački kraj proći u dužini od 54 kilometra, spajajući grad na Ibru modernom, brzom i bezbednom saobraćajnicom sa Preljinom i Čačkom na zapadnom, te Kruševcem i Pojatama na istočnom kraku. Cilj nam je da maksimalno iskoristimo sve mogućnosti koje nam pruža država svojim ulaganjima. Kada izgradimo privremeni radnički kamp, sa kanalizacionom i vodovodnom mrežom, internetom i sigurnim snabdevanjem električnom energijom, praktično taj prostor pripremamo za izgradnju buduće, nove industrijske zone neposredno uz auto-put. Kada imate spremnu, kompletnu infrastrukturu i pristup modernoj saobraćajnici, veoma malo je potrebno da na tom mestu budu izgrađeni proizvodni pogoni - ističe gradonačelnik dr Predrag Terzić.

REGULACIJA ZAPADNE MORAVE

ISTOVREMENO sa izgradnjom prvog digitalnog auto-puta u Srbiji, radiće se i regulacija korita i toka Zapadne Morave u dužini od 68 kilometara, čime će se sprečiti katastrofalne posledice poplava koje su ovaj kraj zadesile tokom nekoliko minulih godina.

- Pomoravska sela biće potpuno zaštićena. Znamo koliko nam je nevolja to izazvalo u prethodnom periodu, pa ovdašnji poljoprivrednici više neće morati da strepe od bujica koje "pojedu" sav njihov trud - kaže dr Terzić.

Kaže i to da će dolazak novih investitora, praktično, značiti i otvaranje novih radnih mesta, uz stvaranje boljih uslova za život meštana Kraljeva i okoline.

Dr Predrag Terzić, Foto G. Šljivić

- Pored razvoja industrije i poljoprivrede, nadamo se da će, uz Aerodrom "Morava" u neposrednoj blizini, auto-put biti snažan zamajac i domaćem turizmu - naglasio je prvi čovek grada na Ibru.

- Atraktivne kulturno-istorijske i turističke destinacije, kojima je bogat ovaj kraj, postaće svima dostupnije. Do Vrnjačke Banje, kao prestonice našeg kontinentalnog turizma, ali i Kopaonika, Goča, Doline vekova u klisuri Ibra, sa srednjovekovnim manastirima, obližnjih etno-sela i sve popularnije rudnjanske visoravni, stizaće se brže, lakše i bezbednije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)