POTRESNE SCENE NA MOSTU U TRSTENIKU: NATO bombe su ubile Nadeždu i Dejana - sugrađani neće zaboraviti zločin (FOTO)

S. BABOVIĆ

30. 04. 2021. u 17:04

NADEŽDA Petričković (45) i Dejan Đorđević (40) poginuli su 30. aprila 1999. godine u 14.10 u NATO bombardovanju starog mosta na Zapadnoj Moravi u Trsteniku.

ПОТРЕСНЕ СЦЕНЕ НА МОСТУ У ТРСТЕНИКУ: НАТО бомбе су убиле Надежду и Дејана - суграђани неће заборавити злочин (ФОТО)

Foto: OU

Stradao je tada i simbol ovog grada, čelični most prvi put izgrađen 1898.godine: potonuo je u reku,ali ne i u zaborav,kao ni dvoje nevinih poginulih ljudi.

Svake godine Trsteničani polažu venac na spomenik kod mosta. Svake, bacaju vence u reku, sa novog mosta, do kojeg dolaze u mimohodu. To su učinili i danas.

- 22 godine nisu učinile da bol postane manja, da sećanje izbledi i da prestanemo da pitamo zašto-kaže Milena Turk,predsednica opštine Trstenik.

- Dužni smo da se sećamo, pamtimo i generacijama koje dolaze govorimo istinu o zločinačkoj NATO agresiji i da cenimo nevine žrtve.Kao što je mnogo puta rečeno, "oprostićemo ako budemo mogli, zaboravićemo jedino ako nas ne bude bilo".

Stari čelični most izgrađen je davne 1899.godine, a prvi put porušen miniranjem tokom Prvog svetskog rata 1915.godine, u povlačenju srpske vojske.Sedam godina kasnije, krenulo se sa rekonstrukcijom. Detaljno je popravljen 1987.godine, ali NATO projektile nije preživeo. Od siline bombardovanja nastradale su mnoge kuće i zgrade u Trsteniku i oštećeni hram Svete Trojice i zvonik.

- Niko ne može da prihvati bombe ni danas,nakon 22 godine-kaže Miodrag Nedeljković, , predsednik opštinskog odbora Saveza boraca.-78 dana koliko su trajali napadi porušene su mnoge škole,mostovi,važni objekti. Šteta naneta Srbiji je ogromna, a ono što su nam uzeli, živote naših vojnika, dece,ljudi ne može niko da plati ni da vrati. Uz znak sećanja na njih i sve nedužno stradale,odajemo počast uz poziv da se i dalje okupljamo na ovom mestu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

EKSPLOZIJA I POŽAR U KNJIGOVODSTVENOJ AGENCIJI U ČAČKU: Oštećen i kozmetički salon, poznato da li ima povređenih