PETICIJOM BRANE GRADSKI PARK OD PROPADANJA: Građani Vršca traže da pokrajina zaštit i očuva prirodu u gradu (FOTO)

J. J. BALjAK

26. 04. 2021. u 11:10

PET udruženja građana iz Vršca pokrenulo je peticiju sa zahtevom da skupština AP Vojvodine konačno usvoji novu odluku o zaštiti Gradskog parka u tom gradu, koju je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode uradio još pre dve decenije.

ПЕТИЦИЈОМ БРАНЕ ГРАДСКИ ПАРК ОД ПРОПАДАЊА: Грађани Вршца траже да покрајина заштит и очува природу у граду (ФОТО)

Foto: L. Častven

Time bi, kažu, ovaj prirodni spomenik vrtne arhitekture zvanično dobio drugu kategoriju i drugi stepen zaštite, što u lokalnoj samoupravi tvrde da park već ima, te ne vide svrhu ovog obmanjivanja građana.

Peticiju je dosad potpisalo blizu 2.000 ljudi, što je i ciljana brojka organizatora, koji će na osnovu toga tražiti hitan sastanak sa predstavnicima pokrajinskih vlasti. Kako smatraju, jedan od najstarijih i najvrednijh parkova u zemlji, koji je nastao krajem 18. veka, vidno propada.

- U studiji, koju je Zavod revidirao 2011, jasno se navodi da je značajno smanjena vitalnost većine od oko 1.000 stabala, dok su vrtni elementi narušeni. Uz to, park je bez redovnog finansiranja, čuvarske službe i inspekcijskog nadzora, a neretko je i meta vandala. Odluka o zaštiti, na koju se nedopustivo dugo čeka, pravni je osnov za rešavanje tih nagomilanih problema - kaže Dragica Stanojlović, ispred svih udruženja, koja traže i da se istom odlukom obezbedi učešće građana u odlučivanju o budućim godišnjim programima upravljanja parkom.

Iako se peticija ne odnosi na njih, u lokalnoj samoupravi kažu da je zabrinjavajući način na koji se sugrađani njome dovode u zabludu, jer gotovo sve navedeno ne odgovara činjenicama.

NAJVIŠE NEDOSTAJU KLUPE

JOVANOV podseća da je samo u poslednjih nekoliko godina u parku obnovljena fontana, muzički paviljon, deo pešačkih staza i ograde, da je postavljeno novo osvetljenje, nove klupe i kante, napravljen parking... Takođe, 2016. su uspeli da sačuvaju svih 1.300 metara ukrasne ograde i formacija od šimšira, od napada insekta šimširov plamenac, koji je poharao brojne javne površine u zemlji. Građanima posebno nedostaju bele drvene klupe - pergole, koje je opevao i čuveni vršački pesnik Vasko Popa, a kojih više nema, jer su ih vandali potpuno uništili.

- Rešenjem Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode park se već nalazi u drugom stepenu zaštite i sve što JKP "Drugi oktobar" kao staralac u njemu radi u skladu sa tim i isključivo uz njihovo odobrenje, tako da usvajanje zahteva iz peticije apsolutno ništa ne bi promenilo. Takođe, nije tačno da je park bez inspekcijskog nadzora i redovnog finansiranja, jer se on redovno održava i obnavlja sredstvima gradskog budžeta namenjenim održavanju javnih zelenih površina - ističe Slobodan Jovanov, član Gradskog veća za zaštitu životne sredine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PUBLIKA JE OSTALA U ŠOKU: Ruski as je reagovao kao niko nikada posle poraza (VIDEO)