ZLOČIN KOJI NEMA PRAVO NA ZABORAV: U Istorijskom arhivu Novog Sada otvorena multimedijalna izložba o Jasenovcu (FOTO)

J.S.

23. 04. 2021. u 21:22

POVODOM 76 godina od proboja poslednje grupe logoraša Jasenovca u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, u Istorijskom arhivu Grada Novog Sada otvorena je multimedijalna izložba „Koncentracioni logor Jasenovac 1941–1945. godine”.

ЗЛОЧИН КОЈИ НЕМА ПРАВО НА ЗАБОРАВ:  У Историјском архиву Новог Сада отворена мултимедијална изложба o Јасеновцу (ФОТО)

Foto: Arhiv Vojvodine

Postavka će trajati do 22.maja,a sastoji se iz  nekoliko celina koje hronološki predstavljaju istorijske događaje u vezi sa osnivanjem NDH, formiranjem Jasenovca, sudbinom dece logoraša, stradanjen Srba, Jevreja i Roma, uništavanje tragova zločina, istraživanjima u Donjoj Gradini i posleratnom bolnom traganju porodica za svojim nestalim članovima.


 Izložba je realizovana pod pokroviteljstvom Ministarstava  kulture i informisanja i odbrane  Srbije, a otvorio ju je  generalni sekretar Skupštine AP Vojvodine Nikola Banjac, koji je podsetio da je iz pravnog ugla genocid zločin koji nikada ne zastareva, ni po jednom zakonu, ni u jednoj zemlji na svetu, te da  ćutanje o zločinu ujedno znači i njegovo prikrivanje.

Foto: Arhiv Vojvodine

 


 Direktor Istorijskog arhiva grada Novog Sada Petar Đurđev kazao je  da se moramo sećati  ovakvih momenata, jer nam to može pomoći da predvidimo i našu budućnost .

 - Ne živimo u periodu istorijske revizije, već distorzije, kada neki  pokušavaju da iskrive  istorijske činjenice. Zato je bitno da svedočimo na osnovu autentične istorijske arhivske građe o onome što nam se događalo, jer ako mi ne budemo pričali o našim žrtvama, to niko neće uraditi za nas -naglasio je Đurđev.


 Postavku su pripremili viši kustos-arheolog Tanja Tuleković i viši kustos-istoričar Dejan Motl, koji je rekao da je tog dana grupa jasenovačkih logoraša krenula u proboj kako bi se spasili od  sigurne smrti  a preživelo ih je samo njih stošezdesetdevetoro.

U realizaciji izložbe učestvovala je Javna ustanova „Spomen područje Donja Gradina“, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Republike Srbije. Autori su u predstavljanju hronološkog redosleda najvažnijih činjenica o Jasenovcu  koristili dokumente, muzejske predmete i foto-video materijal.

                                  

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna