KAKO JE IZBRISAN SIMBOL MODERNOG UŽICA? Na današnji dan NATO gađao užičku poštu

N. Janković

22. 04. 2021. u 18:06

NA današnji dan, u NATO agresiji „načeta“ je čuvena zgrada užičke pošte, deo zakonom zaštićene arhitektonske celine podignute u srcu grada oko Trga partizana.

КАКО ЈЕ ИЗБРИСАН СИМБОЛ МОДЕРНОГ УЖИЦА? На данашњи дан НАТО гађао ужичку пошту

Foto: N. Janković

Zgrada je potpuno nestala s lica zemlje 8. maja 1999. godine, a dugme u letelici američkog aviona pritisnula je žena pilot, dva puta u razmaku od 15 minuta.

- Bio sam u portirnici. Prvo se začula sirena. Posle premišljanja, odlučio sam da ipak izađem na ulicu. Nas nekoliko, trenutak kasnije, posmatrali smo kako uz zaglušujuću buku, projektil razara deo zgrade - izdvajamo zapis, po sećanju tadašnjeg portira Radojka Ostojića.

Već 8. maja pošta, dva navođena projektila, obrušila su se tik uz prozore solitera u Jug Bogdanovoj 1. U portirnici je ovaj put bio Aleksandar Lazarević. Zgradu je napustio nekoliko trenutaka pre njenog potpunog uništenja.

Foto: Istorijski arhiv Užica

Radnici pošte, pitali su se, da li će biti ubijeni na radnom mestu, ovu neizvesnost ne zaboravljaju, kao i destrukciju širom države.

Na mestu srušene pošte, usledile su najave velikih građevinskih poduhvata, u „rekordnom roku“. Međutim, ovaj prostor do danas je ostao neuređeni parking pod naplatom.

Tokom NATO agresije, u Srbiji su srušene dve pošte, užička i prištinska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)