ZAGAĐENJE VAZDUHA NA PRVOM MESTU: U Subotici, posle pet godina pauze, raspisani konkursi za ekološke projekte

J. L.

20. 04. 2021. u 13:40

POSLE pet godina, Grad Subotica raspisao je konkurs namenjen udruženjima građana koja se bave zaštitom životne sredine.

ЗАГАЂЕЊЕ ВАЗДУХА НА ПРВОМ МЕСТУ: У Суботици, после пет година паузе, расписани конкурси за еколошке пројекте

Foto: J. L.

Iz Fonda za zaštitu životne sredine izdvojeno je 2,5 miliona dinara, a maksimalan iznos za koji udruženja mogu da konkurišu je 150.000 dinara.

Kako je objasnio Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, akcenat konkursa biće na projektima koji se odnose na unapređenje kvaliteta vazduha i sistema upravljanja otpadom, kao promovisanje prirodnih vrednosti i očuvanje biološke raznovrsnosti Subotice. Podržaće se i projekti namenjeni jačanju svesti iz ove oblasti.

- Prioritet je unapređenje kvaliteta vazduha. Subotica nema velikog zagađivača vazduha, poput termoelektrana, fabrika niti je saobraćaj u tolikoj meri prisutan, naročito posle izgradnje obilaznice. Međutim, bitno je da se svi građani uključe u najveći segment, a to je rešavanje i održavanje individualnih ložišta - objasnio je Reh. - Najavljene su subvencije sa republičkog nivoa za ovu namenu, ali to ništa neće vredeti bez pripreme građana o značaju smanjenja upotrebe čvrstog goriva za grejanje, energetske efikasnosti, prestanku spaljivanja otpada i žetvenih ostataka.

Što se tiče odlaganja otpada, bitno je naglasiti važnost deponovanja organskog otpada, a Subotica je takav grad gde mnogi građani u svojim dvorištima mogu da kompostiraju otpad.

Rok za prijavljivanje je 10. maj, a konačni rezultati će biti objavljeni do 5. juna, simbolično na Svetski dan zaštite životne sredine.

ULOGA CIVILNOG SEKTORA

ISKRENO mi je drago što je posle pet godina raspisan konkurs u oblasti zaštite životne sredine. Uloga civilnog sektora u ovoj oblasti je izuzetno bitna i lokalna samourava ne može sama da uradi onoliko koliko može zajedno sa svim građanima - kaže Hajnalka Bognar Pastor, članica Gradskog veća za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)