SUBVENCIJE ZA POLJOPRIVREDNIKE U SRCU ŠUMADIJE: Jelena Blagojević posetila Opštinu Rekovac

Z. Gligorijević

16. 04. 2021. u 19:54

KAKO je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Opštinu Rekovac, koja je srce Šumadije, prepoznalo kao partnera za saradnju u okviru mera unapređenja ruralne infrastrukture, državni sekretar u ovom ministarstvu Jelena Blagojević danas je posetila ovu opštinu.

СУБВЕНЦИЈЕ ЗА ПОЉОПРИВРЕДНИКЕ У СРЦУ ШУМАДИЈЕ: Јелена Благојевић посетила Општину Рековац

Foto: Z. Gligorijević

Ona je rekla da će mere biti sprovedene u okviru programa IPA 3, koji bi Evropska komisija trebalo da usvoji do kraja godine. zbog toga je veoma značajno da se opštine, poput rekovačke, pripreme i apliciraju za projekte, jer će lokalne samouprave imati povraćaj od 100 odsto prihvatljivih sredstava.

- Reč je o projektu popularno nazvanom 50-40-10, u okviru koga 50 odsto čine bespovratna sredstva, 40 odsto kredit koji će poljoprivrednici moći da uzmu od komercijalnih banaka, uz učešće od samo 10 odsto. Kreditna podrška namenjena je malim i srednjim poljoprivrednicima. Očekujemo da će prvi poziv, koji se odnosi na primarnu poljoprivrednu proizvodnju, biti objavljen 22. aprila. Reč je o projektima od 20 do 50 hiljada evra. U septembru očekujemo da bude objavljen poziv i za preradu i otkup, a vrednost investicija biće od 25 do 400 hiljada evra. Odlično je i što će pdv biti prihvatljiv trošak, jer on obično nije uračunat u iznos – ocenila je Blagojevićka i pozvala udruženja da se jave na konkurs za sufinansiranje i finasiranje u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, koji traje do 20. aprila.

Predsednik opštine Rekovac Aleksandar Đorđević zahvalio se što je neko iz Ministarstva poljoprivrede prvi put došao na sopstvenu inicijativu, pogotovu što je Levač poljoprivredni kraj, pa je saradnja sa ovim ministarstvom od presudnog značaja.

- Kada naši poljoprivrednici proizvodnju budu razvijali na pravi način, onda će i opština da se razvija kako bi trebalo. Subvencije za koje smo danas saznali biće od velike pomoći za kupovinu bile koje poljoprivredne mašine, koji će tako shvatiti da imaju veliku podršku države – smatra Đorđević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREŠEVO U NEDELJU BEZ STRUJE: Planirani radovi na elektroenergetskim objektima