KAMPANJA “OPERI RUKE” ZA DECU ROMSKE ZAJEDNICE: Obuka, kao prevencija virusa korona sprovodi se u Kruševcu

S.Babović

16. 04. 2021. u 09:40

KAMPANJA “Operi ruke”, koja je namenjena deci romske zajednice kao preventivna mera u okviru borbe protiv epidemije KOVID 19 trajaće u Kruševcu sve do 15. maja.

КАМПАЊА “ОПЕРИ РУКЕ” ЗА ДЕЦУ РОМСКЕ ЗАЈЕДНИЦЕ: Обука, као превенција вируса корона спроводи се у Крушевцу

Foto:S.Babović

Kako su najavili organizatori, kampanja podrazumeva obuku roditelja i dece romske zajednice o higijeni ruku, putem socijalnih mreža i terenskih poseta.

Planirano je da u akciji učestvuje 230 porodica i 513 dece iz naselja Marko Orlović, Panjevac, Čitluk, Bivolje i Cara Lazara, a po završetku projekta svim učesnicima biće uručeni higijenski paketi i prigodne nagrade.

- Roditeljima će biti dostavljene smernice za stvaranje prilike za razgovor sa decom i demonstriranje pravilnog pranja ruku kroz edukativne sadržaje i podršku deci da izraze svoje ideje, iskustva, doživljaje i predloge u vezi sa sticanjem navika pravilne higijene ruku - predočeno je u Gradskoj upravi.

- U pripremi lokalne kampanje, održana je edukacija edukatora putem vebinara u cilju  osposobljavanja mobilnog tima za inkluziju Roma pri GO Kruševac i predstavnika civilnog sektora romske zajednice za rad, kako bi uz stručne savete radnog tima Ministrstva zdravlja edukovali roditelje i decu o higijeni ruku uz korišćenje odgovarajućeg edukativnog materijala.

U vreme epidemije, napominju u GU, redovno održavanje higijene ruku od velike je važnosti za zaštitu zdravlja pojedinca i veoma delotvorna preventivna mera, uz nošenje maske i držanje distance. Ova akcija deo je Kampanje za higijenu ruku, koju je Ministarstvo zdravlja  pokrenulo sa ciljem podizanja nivoa svesti o značaju higijene ruku za smanjenje širenja patogena i sprečavanje infekcija, uključujući i KOVID-19, kao i usvajanja navika česte i pravilne higijene ruku kao dela svakodnevne prakse.

U Kruševcu kampanju realizuje Nacionalni savet romske nacionalne manjine, Mobilni tim za inkluziju romske zajednice Opštine Kruševac, Dom zdravlja, Udruženje Roma „Romani de“, u partnerstvu sa „Drugim projektom razvoja zdravstva Srbije“ Ministarstva zdravlja. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)