GRANE OD KONZERVI, LIŠĆE OD KOMADIĆA STAKLA: Pogledajte "Drvo života" koje su napravile dve studentkinje iz Kruševca (FOTO)

S. Babović

11. 04. 2021. u 22:41

DVE Kruševljanke Katarina Miljković (22) i Petra Ćirjanić (20), talentovane studentkinje Prirodno-tehničkog fakulteta u Ljubljani napravile su originalno delo „Drvo života“, instalaciju koju su oživele isključivo od recikliranih materijala.

ГРАНЕ ОД КОНЗЕРВИ, ЛИШЋЕ ОД КОМАДИЋА СТАКЛА: Погледајте Дрво живота које су направиле две студенткиње из Крушевца (ФОТО)

Foto: S. Babović

Eksponat su izložile u Klubu Kulturnog centra u Kruševcu, učestvujući tako na 15 . Međunarodnom festivalu svetlosti koji se svakog proleća održava u Sloveniji.

Putem onlajn platformi, profesori i kolege u Sloveniji mogli su da razgledaju ovo delo, i u postavku festivalske izložbe uključe i kruševačko „Drvo života“. Autentična instalacija nastajala je tri nedelje. Najzahtevniji deo tokom procesa stvaranja bilo je oblikovanje starih kompakt-diskova.

- Da su okolnosti “redovne,” naš eksponat bio bi izložen, kao i drugi radovi kolega, u samoj Ljubljani, verovatno negde na prometnom mestu, ali je pandemija KOVID-19 sve promenila - priča za “Novosti” Katarina Miljković,studentkinja treće godine ljubljanskog fakulteta.

- Lepa je stvar, s druge strane, što naši sugrađani mogu da vide delić atmosfere sa internacionalnog festivala. Ideja projekta je da se izmami osmeh ljudima, a mislim da je upravo to svima potrebno danas, malo više vedrine i svetlosti.

Instalacija “Drvo života” izrađena je od starih CD-ovima,konzerva,alu-folija,komadića stakla,plastičnih traka, žica. Tema ovogodišnjeg festivala bila je “Stvarnost”, a stvarnost koju su kroz svoj rad donele Katarina i Petra ipak je nada da će mračnom periodu uskoro doći kraj. Korišćenjem reciklažnog materijala, predočavaju Kruševljanke, ukazuje se i na važnoj očuvanja životne sredine.

MEĐUNARODNI FESTIVAL SVETLOSTI

MEĐUNARODNI festival svetolosti posvećen je prezentaciji savremene umetnosti, a osnovno sredstvo rada je svetlost. Kroz poseban program festivala “Lighting Guerrilla Laboratori”, uključuju si i vrlo mladi autori,učenici i studenti. Festval ima i jesenje izdanje: Re:Action,koje se osim u Ljubljani, održava i u drugim gradovima.

- Nikada do sada nismo radile zajedno,ali smo se sjajno uklopile,ideje su nam bile slične, složile smo se u zamisli - kaže za “Novosti” Petra Ćirjanić, brucoš PMF-a.

- Mislim da je sve dobro ispalo, a putem interneta ispratile smo i radove naših kolega. Svima ide dobro, lepo je vidimo kako i oni stvaraju i razmišljaju.

Većina studenata koje učestvuju na tradicionalnom festivalu je iz Slovenije,ali nekoliko akademaca osim u Srbiji,stvaralo je i u Makedoniji i Bosni i Hercegovini.

- Kulturni centar Kruševac nam je omogućio da izložimo naš rad,tako da eksponat iz zahvalnosti poklanjamo ovoj ustanovi kako bi ga koristili možda u nekim budućim predstavama i edukativnim programima iz ekologije - kažu nam darovite autorke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave