HEROJ KOGA NEMA U UDŽBENICIMA: U Gložanu živi sećanje na poručnika Žugića - da bi sprečio predaju ubio je i svog i hortijevskog komandanta!

J. SIMIĆ

15. 04. 2021. u 08:15

NA mesnom groblju u Gložanu, nadomak Novog Sada, obeleženo je osam decenija od herojske smrti Božidara Žugića, poručnika Kraljevine Jugoslavije.

ХЕРОЈ КОГА НЕМА У УЏБЕНИЦИМА: У Гложану живи сећање на поручника Жугића - да би спречио предају убио је и свог и хортијевског команданта!

Foto: Privatna arhiva

On je 13. aprila 1941, da bi sprečio predaju opkoljenog srpskog 10. puka, ubio svog i mađarskog okupatorskog komandanta. Hortijevci su uzvratili paljbom i ubili poručnika i njegovih 16 saboraca. Žugićevo telo, pregaženo tenkom, bačeno je pored puta.

U znak zahvalnosti jer im je spasao živote, meštani Gložana su 1964. Žugiću podigli spomenik sa petokrakom. Tik uz taj spomenik, na inicijativu profesora iz Bačke Palanke Borislava Miloševića, devedesetih je podignuto još jedno obeležje, ali sa ćiriličnim natpisom. Žugić je verovatno jedini ratnik koji na jednom te istom groblju ima dva spomenika, jedan do drugog.

Na oba su cveće položili meštani, ali i visoki gosti, među kojima su bili Duško Šljivančanin, legendarni srpski komandant sa Košara, zatim predstavnici Hajdučko-kozačkog bratstva iz Beograda, te članovi bratstva Žugića koji kao i hrabri poručnik vode poreklo sa Durmitora. Predsednica Opštine Bački Petrovac Jasna Šproh najavila je da će se za iduću godinu u budžetu opredeliti sredstva za podizanje spomen-parka u slavu poručnika Žugića.

Ovdašnji učitelji već decenijama barem jedan školski čas istorije posvete Božidaru Žugiću, mada ovog hrabrog oficira nema u nastavnim programima.

Foto: Privatna arhiva

 

MEDALjA ZA VITEŠTVO

ZA narednu godišnjicu planiramo da uspostavimo medalju za viteštvo "Božidar Žugić" koja će biti dodeljivana najzaslužnijim pojedincima - otkriva za "Novosti" Krsto Žugić, jedan od organizatora manifestacije u Gložanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT: Preminuo Danilo Dončić