DIGLI CENE DA - POVEĆAJU PLATE: Neprijatno iznenađenje za građane Zrenjanina, pojedini računi uvećani oko 10 odsto

B. G.

14. 04. 2021. u 07:20

GRAĐANI Zrenjanina bili su iznenađeni novim računima Javno komunalnog preduzeća "Čistoća i zelenilo" za mart mesec, koji su u proseku uvećani za više od 10 odsto.

ДИГЛИ ЦЕНЕ ДА - ПОВЕЋАЈУ ПЛАТЕ: Непријатно изненађење за грађане Зрењанина, поједини рачуни увећани око 10 одсто

Foto: B. G.

Tako se na uplatnicama za domaćinstva od 60 kvadrata našlo stotinak dinara više nego na fabruarskim računima. Više od poskupljenja Zrenjanince je revoltiralo i to što o ovom rastu izdataka nisu dobili nikakvo objašnjenje. U JKP "Čistoća" kažu da su promene cena, koje su, kako tvrde bile neminovne, najavili u lokalnim medijima.

- Živim u naselju Ruža Šulman, u stanu od 62 kvadrata i umesto dosadašnjeg računa u iznosu 491 dinar, za martovski moram da izdvojim 574, a o tome nisam imala pojma - kaže Mila R., penzionerka iz ovog grada. - Nije neko drastično poskupljenje, ali o tome je trebalo da nas obaveste. Zar im je bilo teško da uz svaki račun dostave obaveštenje o poskupljenju. Zar ja moram da pratim lokalne medije non-stop da bih saznala da će mi biti potrebno više para za račune.

U "Čistoći" ističu da je na četvrtoj sednici Gradskog veća, održanoj u februaru mesecu, usvojen je Predlog o izmenama i dopunama Programa poslovanja ovog preduzeća, čime je dozvoljeno povećanje cene njihovih usluga za jedan dinar po kvadratnom metru. Krajnji ceh je veći zbog raznih nameta.

I GORIVO I DELOVI

- NA formiranje cena utiču i troškovi goriva, rezervnih delova i pomoćnog materijala, a svi oni su imali veliki skok. Tako je u ceni usluge iznošenja smeća u potpunosti ponestalo sredstava koja se odnose na akumulativni deo iz kog se obezbeđuju sredstva za nabavku novih vozila i ostale neophodne opreme za obavljanje delatnosti - kaže Tančićeva. - Cene usluga za iznošenje smeća poslednji put uvećane su 1. maja 2018. godine.

- Insistirali smo na povećanju cene usluga, jer ono što posebno opterećuje naše poslovanje su zarade zaposlenih - kaže Danijela Tančić, PR u JKP "Čistoća i zelenilo". - U protekle dve godine imali smo povećanje minimalne cene rada i to u 2020. za 11 odsto, a 2021. za 6,6 procenata. Čak 56 odsto naših radnika prima zaradu koja je ispod iznosa propisane minimalne zarade pa je stoga, preduzeće u obavezi da toj kategoriji radnika dopuni isplate do propisanog iznosa minimalne zarade. To su troškovi na koje preduzeće ne može da utiče jer su kao obavezujući propisani merama Vlade RS.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

KAKVA KLOPKA: Ovako je policija nadmudrila huligane i pohapsila aktere velike tuče navijača pred večiti derbi (FOTO/VIDEO)