OBRENOVČANIMA SE OVO NEĆE DOPASTI: Od maja skuplja voda za 14 odsto, a evo šta je razlog

S. V.

13. 04. 2021. u 11:01

OBRENOVAČKI privrednici i vlasnici poslovnog prostora od maja će dobijati uvećane račune za vodu.

ОБРЕНОВЧАНИМА СЕ ОВО НЕЋЕ ДОПАСТИ: Од маја скупља вода за 14 одсто, а ево шта је разлог

Foto: V. N.

Odlukom o Izmeni osnovnih komunalnih proizvoda i usluga JKP "Vodovod i kanalizacija" Obrenovac, koju treba da usvoje čelnici ove lokalne samouprave, predviđeno je poskupljenje za isporuku dragocene tečnosti i odvođenje otpadnih voda "velikim" potrošačima za 14 odsto.

Pomerena je i granica kubikaže vode na osnovu koje se do sada formirala cena sa 5.000 na 4.000 kubika. Tako će, prema ovoj odluci, oni koji su do sada trošili manje od 5.000 kubika vode mesečno i plaćali 171,95 dinara sa PDV po kubiku vode, sada izdvajati 196,02 dinara sa PDV ukoliko puste do 4.000 kubika dragocene tečnosti.

Privrednici koji su pre ove odluke mesečno koristili više od 5.000 kubika vode za potrebe svojih preduzeća plaćali su 429,84 dinara sa PDV po kubiku. Od maja, svaki kubik vode preko predviđenih 4.000 iznosiće 490 dinara sa PDV.

- Ova izmena predlaže se da bi nova cena bila dovoljna da pokrije poslovne rashode i omogući da "zagađivač plaća" - navodi se u obrazloženju obrenovačkog "Vodovoda". - To znači da, trošak koji nastaje zbog onog koji svojom proizvodnjom stvara dodatne troškove na prerađivanju vode, ne može raspodeliti na građane i privredu koji nisu doprineli nastanku takvog troška, kao i da se obezbedi racionalnija potrošnja vode.

VIŠE NOVCA ZA ODVOĐENjE

PRAVNA lica u Obrenovcu još ovaj mesec platiće odvođenje otpadnih voda 61,97 dinara sa PDV po kubiku ukoliko potroše do 5.000 kubika. Već od maja, ako u odvodne cevi puste do 4.000 kubika obračunaće im se 70,65 dinara po kubiku. Oni čija je potrošnja nekad bila viša od 5.000, umesto dosadašnjih 154,94 izdvojiće 176,63 dinara za jedan kubik.

Povećanje cene je, ističu u ovom komunalnom preduzeću, neophodno zbog pokrivanja troškova rastućih cena električne energije, goriva, vodovodnog materijala, sirovine za proizvodnju vode, održavanje kvaliteta pružanja usluga, daljeg širenja mreže, ali i omogućavanje realizacije budućih poslovnih aktivnosti "Vodovoda".

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)