TRANSFUZIOMOBIL NA TRGU SLOBODE: Akcija dobrovoljnog davanja krvi u subotu u Novom Sadu

Lj. P.

09. 04. 2021. u 17:29

ZAVOD za transfuziju krvi Vojvodine, Crveni krst Novog Sada i Centar za međunarodnu javnu politiku organizuju akciju davanja krvi u Novom Sadu, a namensko vozilo za prikupljanje krvi biće parkirano u subotu (10. aprila) na Trgu slobode od 10 do 14 časova.

ТРАНСФУЗИОМОБИЛ НА ТРГУ СЛОБОДЕ: Акција добровољног давања крви у суботу у Новом Саду

FOTO: Zavod za transfuziju krvi Vojvodine

Krv mogu da daju sve zdrave osobe, muškarci i žene od 18 do 65 godina ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon laboratorijskog i lekarskog pregleda, koji se obavlja u sklopu davanja krvi.

S obziro na to da se veliki broj građana vakcinisao, preporuka je da davaoci koji su primili Fajzer ili Sinofarm vakcinu ne moraju da odlažu davanje krvi, dok oni koji su primili Sputnik ili Astra Zeneka, davanje krvi treba da odlože za dve nedelje.

- Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi je neophodno kako bi u svakom treutku bilo dovoljno krvi na zalihama – podseća Zorica Bijelič iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine. - Krv i komponente krvi su potrebne za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, kao i za terapiju onkoloških pacijenata i planirane hirurške intervencije.

U Srbiji samo tri odsto stanovnika daje krv, ostalih 97 odsto očekuje da krvi uvek bude u slučaju da baš njima zatreba, a jednim davanjem krvi spasavaju se tri života. Operacija ne može da se zakaže ukoliko nema krvi na zalihama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!