BOLJA PRIHVAĆENOST U DRUŠTVU: Preduslov da se romska populacija oseti uvaženom

A. Rovčanin

08. 04. 2021. u 22:00

POVODOM Međunarodnog dana Roma, grupa „Mašta” i predstavnici lokalne samouprave i institucija u okviru projekta „Vetar u leđa, a ne kamen spoticanja” posetili su romsko naselje Jezdovića Kosa u cilju bolje integracije Roma u školski obrazovni sistem, rušenja predrasuda i širenja svesti o okolnostima u kojima romska deca žive.

БОЉА ПРИХВАЋЕНОСТ У ДРУШТВУ: Предуслов да се ромска популација осети уваженом

Foto: A. Rovčanin

Obrazovanje je jedno od osnovnih ljudskih prava i ono je naročito neophodno kako za izlazak iz siromaštva, koje je prepoznato kao preovlađujući problem romske zajednice, tako i za puno društveno uključivanje Roma.

Statistički podatci pokazuju da je oko 53 odsto odraslih Roma je ili bez škole ili nije završilo osnovno obrazovanje, oko 33 odsto je završilo osnovno obrazovanje, oko 12 odsto srednje obrazovanje, a manje od 1 odsto ima završeno više ili visoko obrazovanje.

- Moji vršnjaci retko upisuju srednju školu, jer mnogi i ne završe osnovnu školu. Ili im roditelji brane, ili nemaju finansija, ili zbog diskriminacije koja je stalno prisutna u školi – kaže Emina Ilić, romkinja učenica 4.razreda Tehničke škole u Prijepolju.

Romi iz naselja Jezdova kosa ukazali su predstavnicima lokalne samouprave na probleme koji ih tište, i izrazili nadu da će ih zajednički rešavati.

Foto: A. Rovčanin

- Mi smo snalažljiv narod. Radimo i na sakupljanju sekundarnim sirovinama, bavimo se svim poštenim poslovima, a nadamo se da ćemo imati prilike da neki državni posao dobijemo. Stvarno vam se obraćam sa molbom da malo tome posvetite pažnju i nadamo se boljem sutra uz vas – rekla je Elma Ilić, meštanka ovog naselja.

Prvi čovek opštine Prijepolje, Vladimir Babić, smatra da je obrazovanje ključno u napretku i boljoj integraciji Roma u društvu.

-Bilo bi nam drago da se školovanje romske dece produži sa osnovnog na srednje obrazovanje, a potom i da iz godine u godinu imamo sve više pripadnika romske populacije koji će upisivati studije kako bi lakše dolazili do radnih mesta – istakao je predsednik Babić.

Foto: A. Rovčanin

O bogatstu multikulturaslnosti Prijepolja i značaju uvažavanja i prihvatanja različitosti tokom posete romskom naselju govorio je učitelj i koordinator projekta Dragan Kuveljić.

- Treba bolje da poznajemo i poštujemo naše kulture. Zamislite to bogatstvo, u Prijepolju žive Romi, Bošnjaci i Srbi. O tome treba da se priča glasno,te kulture treba da se poznaju dobro kako bi se više poštovali, bolje sarađivali i dogovarali - istakao je Kuveljić.

Direktorka Doma kulture u Prijepolju Admira Mostarac pozvala je Rome iz naselja Jezdova kosa da posete ustanovu na čijem je čelu i zajedničko druženje.

- Očekujemo vas u Domu kulture ne samo da nas posetite, već i da učestvujete u folkloru, pozorištu i svim našim sekcijama. Otvorena su vam vrata i svi programi za vas su besplatni - apostrofirala je direktorka Mostarac.

Podršku Romima pružili su i Centar za socijalni rad, i firma Es komerc sa svojim proizvodima "VOLIM dobro u ljudima", koji su povodom praznika najmlađima poklonili slatkiše.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina