TRSTENIK DOBIO 37 MILIONA DINARA: Ministarstvo zaštite životne sredine investira u sređivanje deponije

Tanjug

08. 04. 2021. u 13:04

MINISTARSTVO zaštite životne sredine investiraće 37 miliona dinara za nastavak radova na sređivanju nesanitarne deponije Osaonica u Trsteniku.

ТРСТЕНИК ДОБИО 37 МИЛИОНА ДИНАРА: Министарство заштите животне средине инвестира у сређивање депоније

Foto arhiv opštine

Kako navode u ovoj opštini, sredstva će biti utrošena za drugu fazu projekta sanacije i rekultivacije.

Milena Turk, predsednica opštine Trstenik, kaže da su sredstva već uplaćena i da se očekuje pokretanje postupka odabira izvođača.

 - U prvoj fazi koja je u toku, postavlja se postrojenje za tretman otpadnih voda, koje je obezbeđeno donacijom Švajcarske od 150.000 franaka. Taj sistem je autonoman, koristiće deponijski gas. Planirano je da se 65 odsto deponije zatvori i rekultiviše, a ta jedna trećina biće transformisana u sanitarnu kasetu koja ce poslužiti u naredne dve ili tri godine. Odnosno do izgradnje regionalne deponije u Kraljevu - objašnjava Turk.

Turk kaže da će opština raditi i na uklanjanju divljih deponija, koje su najurgentnije za rešavanje. Biće očistićene, postaviće se upozorenja, ali i video nadzor kako se scene bacanja smeća ne bi ponavljale.

Dodatna sredstva od 1,3 miliona dinara dobijena su za pošumljavanje.

Ujedno, Trstenik će sa sređenom deponijom dobiti i kultuvisanu zelenu površinu.

 - Uz pomoć deponijskog gasa, postrojenje koje je autonomnog tipa, koristiće ga za proizvodnju eletrične energije. To znači da ćemo ubuduće na prostoru deponije imati šopstvenu struju - kaže Vladan Aleksić, šef mehanizacije JKSP "Komstan" iz Trstenika.

Zajedno sa ministarstvima građevine i zaštite životne sredine, radi se i na projektu za postrojenje otpadnih voda u Bogdanju kod Trstenika, kao i na radovima koji se odnose na kanalizacionu mrežu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati