GNEZDA ZA MREST SMUĐA UZ OBALU: Pokreće se niz novih akcija na zaštiti i unapređenju ribljeg fonda Dunava

Z. GRUMIĆ

01. 04. 2021. u 06:21

GRAD Novi Sad i JVP "Vode Vojvodine" zajednički pokreću niz novih akcija radi bolje zaštite ribljeg fonda Dunava i ostalih voda kao i očuvanja vodnih i drugih prirodnih resursa.

ГНЕЗДА ЗА МРЕСТ СМУЂА УЗ ОБАЛУ: Покреће се низ нових акција на заштити и унапређењу рибљег фонда Дунава

Foto Pres služba Grada

To je poručeno juče sa okupljanja na Čerevićkoj skeli u Futogu, prilikom postavljanja gnezda za mrešćenje smuđa u Dunavu.

U toj akciji na više mesta uz obalu postavljeno je oko 90 gnezda, u kojima će da se mresti "dunavski baron", po mnogima najplemenitija riba te velike reke.

- Nastavljamo akcije zaštite i unapređivanja ribljeg fonda i molim sve da čuvamo prirodu i da ne uništavamo ono što imamo. Borićemo se protiv ribokradica, lovokradica i svih onih koji uništavaju naše prorodne resurse - poručio je gradonačelnik Miloš Vučević posle aktivnog učešća u postavljanju gnezda.

Srđan Kružević, v. d. direktora "Voda Vojvodine", rekao je da s obzirom da nema dovoljno profesionalnih ribočuvara da bi mogli efikasno da se "pokriju" sve vode, neophodno je budu angažovani i volonteri iz mnogobrojnih udruženja ribolovaca.

Foto Pres služba Grada

- Imamo svega 14 ribočuvara koji čuvaju vode u našoj nadležnosti, a samo su trojica na potezu od mosta kod Beške do Bačke Palanke i dalje uzvodno - rekao je on i dodao da će novoangažovani volonterski ribočuvari imati ista prava kao i profesionalni, ali tako da udruženja ribolovaca garantuju za njih.

KONTROLA

IZRADU gnezda finansiralo je JVP "Vode Vojvodine" a napravili su ih članovi Udruženja građana "Čerevićka skela" u Futogu, "Šaran" u Petrovaradinu i "Dunav" iz Sremskih Karlovaca.

- Gnezda za smuđa biće obeležena i redovno kontrolisana jer nam je osnovni cilj da povećamo riblji fond, koji je praktično desetkovan - istakao je Bojan Topalski, predsednik Udruženja "Čerevićka skela".

Kružević je zamolio gradonačelnika Vučevića, kao strastvenog pecaroša kad mu obaveze to dozvole, da prihvati ulogu volonterskog ribočuvara i simbolično mu uručio volontersku značku s rednim brojem jedan.

Najavljujući novu akciju "Stop krađi ribe i mlađi", koja će biti ostvarena u saradnji sa Novim Sadom, Kulom i Srbobranom, direktor "Voda Vojvodine" je rekao da će to preduzeće uskoro biti opremljeno novim čamcima s jakim motorima i drugom savremenom opremom, kako bi se uspešnije suprotstavili ribokradicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna