IZ "JADRA" LITIJUM ZA ČITAV SVET: Ministarka Zorana Mihajlović u Loznici razgovarala o putevima, energetici i rudarstvu

V.Mitrić

22. 03. 2021. u 20:56

POTPREDSEDNIK Vlade Srbije i ministar energetike i rudarstva prof. dr Zorana Mihailović je tokom posete Loznici razgovarala sa gradonačelnikom Vidojem Petrovićem i načelnikom Mačvanskog okruga Vladanom Krasavcem i naglasila da je država u ovom delu Srbije od 2016. za puteve izdvojila više od 11 milijardi.

ИЗ ЈАДРА  ЛИТИЈУМ ЗА ЧИТАВ СВЕТ: Министарка Зорана Михајловић у Лозници разговарала о путевима, енергетици и рударству

Foto V. Mitrić

Ipak, centralna tema su bili energetika i rudarstvo, pa je dogovoreno da problemi lozničke toplane sa "Srbija gasom" - još iz vremena "Viskoze" - budu rešeni kroz konverziju kapitala.

- S obzirom na to da se ovde nalazi čak deset odsto svih svetskih rezervi litijuma, projekat "Jadar" je važan ne samo za Srbiju, već i za čitavu Evropu. Ipak, ništa se neće raditi ukoliko ne bude ispoštovana svaka odluka, svaka procedura koja se tiče zaštite čovekove sredine. Za svaku eventualnu promenu prostornog plana, za posebne namene, mora da se uradi procena koja se odnosi na životnu sredinu - naglasila je Zorana Mihailović i najavila da će svaka činjenica biti dostupna javnosti, kako bi se otklonile sve nedoumice.

Biće formiran i tim od perdtavnika resornih ministarstava i lokalne samouprave koji će kontinuirano pratiti sve aktivnosti, jer Srbija kroz projekat "Jadar" ulazi u sam vrh svetskih proizvođača litijumskih baterija koje su veoma značajne za razvoj električnih automobila, što je korak do zelenog održivog razvoja.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024