TVRĐAVA DO DALJEG - NEDOSTUPNA: Odložena izgradnja mosta preko Ibra ka srednjovekovnom Magliču (FOTO)

G.Ćirović

16. 03. 2021. u 15:00

IAKO je više puta najavljivano da će izgradnja novog pešačkog mosta preko Ibra u Magliču započeti na proleće ove godine, zbog epidemije korona virusom početak realizacije ovog značajnog projekta ipak će, najverovatnije, biti odložen za 2022.

ТВРЂАВА ДО ДАЉЕГ - НЕДОСТУПНА: Одложена изградња моста преко Ибра ка средњовековном Магличу (ФОТО)

Foto: G.Šljivić

To je prilikom posete Kraljevu potvrdila i Sandra Nedeljković, zamenica direktora Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Republike Srbije.

- Ova situacija izazvana epidemijom korona virusom nas je usporila i investicije iz prošle godine, a na tom spisku je i most u Magliču, nisu implementirane. Ne možemo da obećamo da će biti ove, ali se nadamo da će realizacija projekta krenuti naredne godine – kaže Sandra Nedeljković.

Nabujali Ibar je, podsećamo, u junu prošle godine srušio stari, oštećeni i dotrajali pešački viseći most kao jedinu komunikaciju sa srednjovekovnom tvrđavom na desnoj obali. Posle dve revizije, Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima je prihvatila projekat i obezbedila neophodna sredstva ali su ona, bar zasad, preusmerena u druge fonodove.

- Plaćali smo samo ono što smo se obavezali, samo ugovorene projekte gde su sprovedene javne nabavke, a nove nismo započinjali. To je jedini razlog zašto izgradnja mosta još nije počela. Nismo odustali od ovog projekta, samo smo ga odložili – dodala je Nedeljkovićeva.

Raspon novog mosta čija se vrednost procenjuje na oko osam miliona dinara biće 70 metara, a širina 1,3 metra. Prema projektu, imaće tri nosača u vodi i dva na obalama Ibra, a gradiće se kombinacijom asfalta, čelika i betona. Kako saznajemo, javna nabavka za izgradnju biće raspisana kada Ministarstvo finansija bude dalo zeleno zvetlo Kanelariji za upravljanje javnim ulaganjima o trošenju predviđenih sredstava. Do tada će srednjovekovna tvrđava na desnoj obali Ibra, kao kulturno-istorijski spomenik i atraktivna turistička destinacija, ostati nedostupna za posetioce.

Foto: G.Šljivić

 

GRADIĆE SE 21 MOST

PROŠLOGODIŠNjE bujične poplave oštetile su veliki broj mostova na lokalnim i seoskim putevima kraljevačkog kraja. Kako saznajemo, ovdašnje Javno preduzeće za uređivanje građevinskog zemljišta sklopilo je dogovor sa „Putevima Srbije“ o izradi projekata i izgradnji 21 novog mosta.

- Do sada su izvedena dva mosta, a za sve ostale je pripremljena dokumentacija. Završena je izgradnja u Sirči i Vrdilima, a uskoro bi trebalo da započne u Miločaju – kaže Aleksandar Nestorović, direktor JP za uređivanje građevinskog zemljišta. - Ovih dana se završava i javna nabavka za rekonstrukciju mosta preko Zapadne Morave na lokalnom putu Grdica-Opanići.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!